Átjárható udvarok lesznek a Balokánnyal szemben

A nemrég indult Schlauch Városrendezési Program keretében akár már jövő évben elkezdődhet a Zsolnay Vilmos út Balokánnyal szembeni részének fejlesztése. Az önkormányzat belső kertek és átjárható udvarok kialakításával szeretné mind városképileg, mind funkcionálisan Pécs szerves részévé tenni a területet.

hirdetés

A Zsolnay Vilmos út érintett szakasza régóta kívánnivalót hagy maga után, leromlott állagú épületek sorakoznak egymás mellett, hatalmas kontrasztot adva az út déli oldalán lévő Kodály Központtal és az eltelt időszakban rendbe tett Balokányligettel szemben.

A nemrég elindított Schlauch Imre Városrendezési Program egyik legfőbb célja, hogy az ominózus terület egységes városarculatot kapjon a jövőben. Ehhez azonban előbb rendezni kell a vonatkozó épületekben – a Zsolnay V. út 7., 17., 23. 33. szám alatt – élő családok helyzetét, akiknek a program megvalósítása során új lakhatási lehetőséget ajánlanak fel. (Az említett négy ingatlan mellett az ötödik épületet már lebontották.)

schlauch - zsolnay v. út, belső kertek
Ezeket az udvarokat nyitják meg – a nagy fehér épület a Kodály Központ a képen

Girán János alpolgármester szerint a négy társasházban jelenleg 54-en élnek, a velük kötött bérleti szerződések – egy kivételével – lejártak.

– Azt szeretnénk, hogy még ebben az évben rendeződjön az érintett ingatlanok helyzete, hogy a helyükön 2017-től új fejlesztések indulhassanak el. Az egységes városkép kialakítása, valamint a gyalogosforgalom érdekében belső kerteket és átjárható udvarokat alakítanánk ki, hogy új közösségi terek jöjjenek létre, amelyek mellett üzletek, boltok és egyéb szolgáltatófunkciók is létrejönnének.

A Balokányliget és környékének revitalizációja tehát elindult, így egy-két év múlva akár új közösségi terekben gyönyörködhetünk a belváros keleti részén.