Átrendeződik a multik piaca Pécsen

Ha nem is gyökeresen változik meg a multinacionális áruházak pécsi képe, a piac komoly átrendeződésen megy keresztül a következő hónapokban. Az Electro World bezárása után az Intersport is kivonult a nyugati városrészből, de új boltok is nyílnak hamarosan.

hirdetés

Az elmúlt évek legsűrűbb időszakát éli a pécsi multinacionális nagyáruházak piaca annak ellenére, hogy már több mint egy éve törvény tiltja a tekintélyes méretű új boltok építését. A változások éppen ezért a meglévő ingatlanokat érintik, a beruházások pedig a plázastop előtt kiadott építési engedélyek segítségével történhetnek meg.

A különböző hálózatok terjeszkedését segíti, hogy időközben megüresedett több korábbi bolt is.
Az Electro World például tavalyelőtt jelentett csődöt, majd be is zárta pécsi áruházát a cég. A multi hanyatlása akkor indult meg, amikor felépített nyugati városrészi épületében előbb a szabadidős felszereléseket árusító Intersportnak, majd az állateledeleket, kiegészítőket forgalmazó Fressnaps-nak szorított helyet hatalmas áruházában.

A Decathlon is jön pár hónap múlva

Az elektronikai bolt hátuljában lévő Intersport is távozásra kényszerült idén nyáron. A cég 30-50 százalékos engedménnyel igyekezett kisöpörni a raktárkészletét. A cég olcsóbb, leértékelt termékek árusítására szakosodott outletet nyitott a minap a Pécs Plázában, jóval kisebb alapterületű üzletben.

Az Intersport korábbi áruházát információink szerint hamarosan a szintén sportszereket, főleg olcsó, ám jó minőségű saját márkás termékeket forgalmazó francia Decathlon veszi birtokba. Mindezt erősíti meg, hogy a hazai sportszer-kereskedelmi piacon legnagyobb bevételt elérő cég vezetője, Pósfai Gábor is úgy nyilatkozott: év végére boltot nyitnak Pécsen. A cég korábban a Centrum áruházat is kiszemelte magának, de úgy tudjuk, az Intersport átvonulásával az új helyszín vonzóbbá vált számukra.

Jövőre érkezik?

Egy bizonyos, zöldmezős beruházásban nem is gondolkodhattak volna, hiszen a plázastop miatt 300 négyzetméternél nagyobb kereskedelmi épületek csak miniszteri engedéllyel létesülhetnek.

Még a szigorítás hatályba lépése előtt viszont három pécsi multi is kapott építési engedélyt.

Így húzhatták fel az Aldit a Tüzér utcában a tavaszra, s így kapott engedélyt korábban a kertvárosi Nagy Imre út – Keszüi út kereszteződésében lévő telek tulajdonosa és az Auchan is.

Tovább élesedett a német multik harca is

Előbbi már meg is kezdte a földmunkákat az épülő körforgalomnál: itt három-négy hónapon belül egy Penny Market nyílhat információink szerint.

Az Auchan hazánk legnagyobb vidéki hipermarketét építené fel a Déli Ipari Parkbak, az autópálya lehajtójától nem messze. A tízezer négyzetméter feletti eladóteret magában foglaló komplexumra már vannak engedélyes tervei a francia multinak. A beruházást a Cora felvásárlása hátráltatta, de jövőre valószínűleg ott is megindulnak a munkálatok.