Átszervezik az óvodákat

Hároméves kortól kötelező az ovi

Több pécsi óvodában változtatni kell a férőhelyeken, mert csökkent az élve születések száma az utóbbi években a megyeszékhelyen. Ezzel együtt van egy-két ovi, ahol a jelentkezések fényében bővíteni is kell. A várakozások szerint idén ismét több gyerek születhet.

Mintegy nyolc éve indult el az a negatív folyamat Pécsen, amelynek során évről évre egyre kevesebb baba született. Míg 2006-ban több mint 1500 csecsemő látta meg a napvilágot, addig a legutolsó KSH-s adat szerint 2012-ben már csak alig több mint 1200 élve születést regisztráltak a városban.

Élve születések

Bár az elmúlt években elindított új családtámogatási rendszernek köszönhetően 2013-ban már megállt a komoly visszaesés, de pár évet bizonyosan várni kell az újbóli gyermekszám-növekedésre. Éppen ezért Pécsen is újra kell gondolni az óvodai férőhelyeket szeptembertől, a döntést már most meg kell hozni.

Megállhat a csökkenés, ezért fejlesztenek
Megállhat a csökkenés, ezért fejlesztenek

– Minden évben óvodáról óvodára tekintjük át a férőhelyeket, a felmerülő igényeket. Számba vesszük, hány kicsi megy első osztályba, s hány óvodást szeretnének beíratni a szülők az adott intézménybe. Ezek alapján határoztuk meg idén is a számokat. A lényeg, hogy hatékonyan, kényelmes körülmények között tudjanak működni a pécsi óvodák – magyarázta lapunknak Hoppál Péter, az oktatási bizottság elnöke.

Pécsen – mivel a tervezés évről évre követi ezt a sémát, egyetlen intézményben sincsenek súlyosabb férőhelygondok, s elvétve akad olyan eset, amikor valakit el kell utasítani.

Ilyen kivétel volt eddig a Közraktár utcai sportóvoda, amely – a csökkenő születések ellenére is – közkedvelt. Innen tavaly is át kellett irányítani pár gyereket más óvodákba. Idén szeptembertől viszont az eddigi 75 férőhelyet 100-ra növelik, azaz minden gyerek bekerülhet. A cél érdekében átalakítások is lesznek itt.

A legtöbb intézményben nem változtatnak a férőhelyeken, viszont a jelentkezések fényében pár helyen csökkenés lesz. Ilyen például a kertvárosi ANK óvodája, ahol eggyel kevesebb, 22 csoport indul szeptembertől 528 férőhellyel.

Hoppál Péter azt mondja, az állami – elsősorban kedvezőbb anyagi körülményeket biztosító – intézkedések mellett a város is igyekszik gyermekvállalásra ösztönözni a pécsieket. – Csak az utóbbi két évben fél tucat óvoda újult, illetve újul meg teljesen több százmillió forint felhasználásával, ugyanígy az iskolákban ötmilliárdos oktatásfejlesztés vette kezdetét, hogy minőségi körülmények között tudjuk fogadni a gyermekeket – közölte Hoppál.

A politikus elmondta, kiemelt cél, hogy a 2014 és 2020 között zajló uniós költségvetési ciklusban is forrásokat szereznek hasonló fejlesztésekre városi és nemzetiségi szinten is.

Hirdetés

3 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Csökkent az élve születések száma… Tehát nőtt a halva születéseké. Ennek ellenére néhány óvodában nőtt a jelentkezések száma. Most vagy valami hatalmas anomália van, vagy a halott gyerekeket akarják közösségbe szoktatni…

Comments are closed.