Átverős cégek: itt a pécsi segítség

Nem csak a név változik, figyelem!

Újabb ingyenes szolgáltatást indított útjára Pécsen a Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesülete. Azokat várják heti húsz órában, akik átverve érzik magukat, mert például nincs készleten a boltban az, amit a reklámújságban láttak, termékbemutatókon fürödtek be, vagy éppen megtévesztő hirdetésekkel találkoztak a helyi médiában.

hirdetés

Az irodát csütörtökön nyitották meg, ettől kezdve heti húsz órában (hétfőn és szerdán fél kettő és fél hat, a hét többi napján fél kilenc és fél egy között) várják az ügyfeleket az Apáca u. 15. alatt. A Gazdasági Versenyügyi Tanácsadó Iroda a Gazdasági Versenyhivatal támogatásával hozta létre, azt a Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesülete működteti.

Morvai Gábor szerint megnevelheti a cégeket, ha sokan kopogtatnak náluk
Morvai Gábor szerint megnevelheti a cégeket, ha sokan kopogtatnak náluk

A szervezet szóvivője, Morvai Gábor elmondta, három munkatársuk segíti majd a betérőket, ad iránymutatásokat arra, hogy mit lehet tenni egy-egy problémás ügyben, segít megírni a beadványokat, dokumentumokat, tanácsot ad, érdemes-e eljárást indítani egy adott ügyben vagy sem.

– A cél, hogy minél gyorsabban és hatékonyabban a legmegfelelőbb fórumokhoz irányítsuk a fogyasztókat panaszaikkal, de ingyenes tájékoztatást, jogi segítséget is biztosítunk – mondta Morvai. Az iroda segíti a Gazdasági Versenyhivatal és a megyei kormányhivatal fogyasztóvédelmi felügyelőségének a munkáját is, nem minden esetben fordul ugyanis a fogyasztó panaszával a hivatalokhoz, így nem is derül ki, hogy esetleg nem egyéni, hanem rendszerszintű problémáról van szó.

Az Apáca u. 15-ben várják a panaszosokat, ugyanitt segítenek pénzügyekben is
Az Apáca u. 15-ben várják a panaszosokat, ugyanitt segítenek pénzügyekben is

Morvai Gábor lapunk kérdésére elmondta: a tisztességtelen piaci magatartással kapcsolatban várnak elsősorban bejelentéseket, s arra számítanak, hogy munkájukkal javul a gazdasági vállalkozások működésének morálja is.
Példaként elmondta: gyakran megesik, hogy egy-egy áruházban, bolthálózatban nincs, vagy nem megfelelő mennyiségben van jelen egy akciós árucikk, hogy a tájékoztatás nem teljes körű, s egy reklámozott szolgáltatás például többe kerül, mint amekkora összeggel hirdetik azt. Akik átverve érzik magukat, az irodához fordulhatnak, csakúgy mint azok, akik például termékbemutatón szembesülnek azzal, hogy átverték őket.

Az ingyenes iroda honlapján (versenyugyi-tanacsadoiroda.hu) számos tipikus példa szerepel arról, mire érdemes figyelni. Az érdeklődők telefonon (30/748-9147) vagy e-mailben (pecs@versenyugyi-tanacsadoiroda.hu) is jelentkezhetnek panaszaikkal.