Autó autó hátán: a lakók kiakadtak

Már a Vince utcában élők is azt fontolgatják, hogy kérik a parkolózóna kiterjesztését az utcájukra. Legutóbb ilyet a Megyeri tér környékén élők kértek.

hirdetés

Bár az önkormányzat nem tervezi a jelenlegi parkolóövezeti határok módosítását, növelését, csökkentését, de nem kizárt, hogy lakossági kérésre mégis lesznek változások.

Mint arról beszámoltunk, a Vince utcában rengeteg tábla próbálja eligazítani az autósokat, hogy hol szabad és hol nem megállniuk, s immár egy fehér vonalat is felfestettek az útra. A helyiek szerint azonban a parkolási gondok ezzel még nem oldódtak meg, hiszen továbbra is zsúfolt az utca. Ennek pedig az az oka, hogy napközben a belvárosban dolgozók próbálnak maguknak itt helyet keresni, miután a történelmi belvárosból évekkel ezelőtt kitiltották az autókat, máshol pedig komoly pénzeket kell fizetni a parkolásért csak azért, hogy munkájukat el tudják végezni.

Nem kizárt, hogy a fizetős parkolózónát a környékre is kiterjesztik. Magay Miklós városüzemeltetési főosztályvezető szerint is legutóbb is lakossági kezdeményezésre történt ilyen. A Megyeri téren élők a saját ingatlanuk közelében nem tudtak leparkolni, tapasztalataik alapján viszont igen nagy számban voltak a környék parkolóiban olyan gépjárművek, amelyek tulajdonosai a belvárosi tartózkodásuk idejére a területen hagyták az autóikat egész napra – mondta az főosztályvezető.

vince utca3

Ugyanakkor ezekben az övezetekben a rendszer fenntartása sokszor ráfizetéses.

– A fizető parkolórendszer alapvetően forgalomszabályozási eszköz és csak másodsorban bevételszerzési forrás a városüzemeltetés feladataihoz. Pécsett is a külső övezetek működtetése és fenntartása ráfizetéses, fenntartásuk azonban forgalomtechnikai okok miatt indokolt – tette hozzá Magay Miklós.

Annyi azonban bizonyos, hogy a jövőben nem változik a díjszabás – az önkormányzat közlése szerint. Évente nagyságrendileg 320-330 millió forint érkezik Pécs kasszájába a fizetőparkolásból, amit városüzemeltetési feladatokra fordítanak.