Alkohol és koffein: halálos koktél lehet

Készül a veszélyes koktél

Itt a nyár, itt a fesztiválszezon, ami sokak számára egyet jelent a piálással. Ha pedig egymás után pörögnek a koncertek, az egész estés talpon maradáshoz elengedhetetlen pár energiaital. Az energiaital és alkohol együtt fogyasztva évek óta népszerű kombó, viszont életveszélyes is.

hirdetés

Sokan még ma is abban a tévhitben élnek, hogy ha egy átmulatott éjszaka során ledöntöttek már pár felest, akkor épp itt az ideje egy kávénak, vagy energiaitalnak, ami majd újra felpörgeti a szeszelés során megviselt fejünket. A koffein azonban nem ellenpontozza az alkohol hatását, és ez komoly problémákhoz vezethet.

Készül a veszélyes koktél

Készül a veszélyes koktél

Szemelyácz János, pécsi addiktológus lapunknak elmondta, hogy az olyan alkohol-energiaital kombinációk, mint például a “Jager Bomba” (Jagermeister Red Bullal), vagy a vodka-Red Bull, esetleg a whiskey és Red Bull koktél a mai napig népszerűek, és tipikus esetei az úgynevezett „fokozásos szórakozásnak”, melynek során a fiatalok (de nem csak ők) egymásra halmozzák a sokszor egymással egyáltalán nem kompatibilis szereket. Míg az alkohol depresszáns, addig a koffein serkentő anyag, együttes hatásuk egyszerre több egészségügyi problémát okozhat, ilyen esetekben pedig nehéz az orvosoknak megtalálni a megfelelő gyógyszeres kezelést, hiszen nehéz meghatározni, hogy mitől van rosszul valaki, ha egymásnak ellenható anyagokkal bombázta a testét – mondta az addiktológus.

A koffein és alkohol keverése vérnyomás- és szívproblémákat, vese- és májkárosodásokat okozhat, de stroke-ot is előidézhet. A mixtúra rontja a koordinációt, az egyensúlyérzékünk mellett pedig a testhőmérséklet-szabályozásunkat is felborítja, ezért általában indokolatlan hőségérzet alakul ki a bulizóknál.

Ez azért tud nagyon veszélyessé válni, mert a koffein és az alkohol is vizet von el a szervezetből, az ilyen mesterséges módon előidézett dehidratáltság pedig sok esetben halálos kimenetelű lehet a partikon. Ha nem iszunk elég vizet, a legjobb esetben is kegyetlen másnaposságra fogunk ébredni, mivel a test víz nélkül nem képes megfelelően feldolgozni az alkoholt. A sima alkoholivás mellett is fontos, hogy sok vizet igyunk, az energiaitalos piálás esetében viszont fokozottan ügyelni kell a víz pótlására – hangsúlyozta az addiktológus.

Nem érezzük annyira részegnek magunkat?
Nem érezzük annyira részegnek magunkat?

A koffein pörgető-stimuláló hatása miatt éberebb lesz a fogyasztó – mondta Szemelyácz – aki  ezért úgy érzi, hogy nagyobb mennyiségű alkoholt is meg tud inni egy buliban, mint normális esetben. Az alkoholos fáradtságot a koffein kiüti, a részegség viszont ott van, marad, csak nem érezzük – ez az éberrészegség. Ez az állapot pedig rengeteg közlekedési balesetért felelős, hiszen a részegségét nem érző részeg magabiztosabban pattan kocsiba, motorra. Ezért fontos – hangsúlyozta Szemelyácz –, hogy ha alkoholizálni indul valaki, lehetőleg ne keverje a szeszfajtákat, és hogy mindig legyen körülöttünk valaki, aki józan, aki tud ránk figyelni, segíteni, hazavezetni.

Szemelyácz kiemelte, hogy a fiatalok tömény alkoholfogyasztásának mértéke folyamatosan emelkedik Magyarországon, ami katasztrofális helyzeteket teremthet a közeljövőben. Főleg, ha hazánkat is meghódítja a „binge drinking”, az a jelenség, amikor a fiatalok minél rövidebb idő (itt másodpercekre, percekre kell gondolni) alatt próbálnak meginni minél több töményet. Szerencsére ez azonban még nem terjedt el. Viszont a nagyon magas alkoholfokú töményeket szeretik itthon is a partizók.

A tapasztalat azt mutatja, hogy a 80 fok feletti abszintokat, a durvább rumokat és a különböző erős tömények ezerféle koktéljait leginkább „brahiból” isszák, menőzésből, alkalmi kihívásból.