Az állatkert új ragadozóinál a nők a királyok

Okos, de igen veszélyes állatok

Újabb különleges állatok érkeztek csütörtökön a pécsi állatkertbe: a két foltos hiéna a Szegedi Vadasparkból jött, a nagy testű, és igencsak „félreértett” ragadozófajból pedig ők az elsők, akik Pécsett járnak!

hirdetés

A pécsi állatkertben eddig nem láthattunk foltos hiénát, csütörtöktől azonban egyből két példányt is megtekinthetnek a pécsiek ebből a nem mindennapi vadállatból! A nemrég Pécsre érkezett két nőstény foltos hiéna a Szegedi Vadasparkban született 2014-ben és 2015-ben. Az új jövevényeket az állatkert igazgatója, Siptár Dávid mutatta be október 5-én.

A két “kis” hiénalány ismerkedik az új hellyel

A 40-50 kilós fiatal hiénalányok – akiknek az állatkert munkatársai egyelőre még nem találták meg a megfelelő neveit – pár nap alatt láthatóan elég jól belakták a számukra ki- és átalakított, minden biztonsági előírásnak megfelelő kifutót, mely korábban a varacskosdisznó helye volt.

Villanypásztorok, visszahajtott rácskerítés, áttörhetetlen lemezek és egy kívülről irányítható áteresztő kapu biztosítja az állatkert dolgozóinak és látogatóinak védelmét. Mindez elengedhetetlen, hiszen – mondta a zoo igazgatója – veszélyes állatokról van szó.

A nők vezetik a hiénatársadalmat

Az Afrikában honos foltos hiéna az állatvilág egyik leginkább „félreértett” faja, hiszen a tévhittel ellentétben bámulatosan intelligens, erős és kitartó állatok, a közhiedelemmel ellentétben közelebb állnak a macskafélékhez, mint a kutyafélékhez, noha utóbbiakra jobban hasonlítanak.

Okos, de igen veszélyes állatok

A sztereotípiával ellentétben – folytatta Siptár Dávid – nem csak dögevők, rendkívül jó vadászok is, csapatmunkájuknak köszönhetően az éj leple alatt akár egy zsiráfot is képesek elejteni! A nagyobb zsákmányok elejtéséhez kifárasztó stratégiát alkalmaznak, mivel ezek az állatok hosszútávon képesek 60 kilométeres sebességgel futni. Ha pedig nem jutnak húshoz, beérik különböző gyümölcsfélékkel is.

Siptár Dávid mutatta be a két új jövevényt

A foltos hiénák figyelemre méltóan szervezik szociális életüket és kapcsolataikat. Mert az bizony nagyon ritka az emlősöknél, hogy a nőstény egyedek agresszívebbek és nagyobb termetűek, mint a hímek, ami azért lehetséges, mert magasabb a tesztoszteron-szintjük.

A hiénaklánokban a természetben akár 80 példány is élhet együtt, ezeket a klánokat pedig meglepő módon a fent említett nőstények, pontosabban az alfa-nőstény vezeti. Sőt – tette hozzá az igazgató – a foltos hiénák nőközpontú társadalomban a ranglétrán a hímek csak a legalacsonyabb rangú nőstény után helyezkednek el! Rendkívül érdekes továbbá, hogy korábban hermafroditának gondolták a fajt, mivel a nőstények nemi szerve külsőleg szinte teljesen megegyezik a hímekével.

Egy szó mint száz: ezek a hiénák nem azok a hiénák, amiket Az oroszlánkirály című rajzfilmben láthattunk, és pontosan ezért érdemes megnézni őket a pécsi állatkertben.