Széttúrják a fél várost, jönnek a dugók

Több mint 400 millió forintos uniós és közel 110 milliós városi forrásból állnak neki az utóbbi évek legnagyobb csatornafejlesztési munkáinak a városban. Érintik az Ágoston tér környékét is, így a nyári iskolai szünet kirobbanása után a belváros e része is háborús övezetté válik itt-ott.

hirdetés

Tavasz végén, nyár elején tudják folytatni pécsi vízelvezető rendszer évek óta zajló megújítását. Mint ismert, a 2010-ben történt többnapos kiadós eső utcákat öntött el városszerte, sőt, a Május 1. utcát gyakorlatilag el is mosta parkoló autókat rántva a szakadékba.

Az önkormányzat ezt követően lépésről lépésre igyekezett forrásokat mozgósítani az áradatok kivédésére, a sorozatos felhőszakadások pedig folyamatosan adtak is mindehhez motivációt. Ismeretes: tavaly augusztusban egy komolyabb zuhé miatt régi Kertváros, a vasút környéke, Kovácstelep, Uránváros déli része és a Mártírok útja is víz alá került jó pár órára.

Sok pécsi életét keserítik meg a felhőszakadások
Sok pécsi életét keserítik meg a felhőszakadások

A probléma, hogy a Mecsek beépítettsége miatt akadálytalanul ömlik lefelé a víz, a városi elvezető rendszer és a Pécsi-víz völgye pedig egyszerűen nem képes ilyen iramban továbbengedni azt.

Ezért most májustól, majd várhatóan egész nyáron át mintegy 500 millió forintot költenek el a város csapadékvíz-elvezetés szempontjából kritikus pontjaira. A munkák során például az Ágoston tér környékén, a Lepke-dűlőben, Május 1. utcánál, Kopács-Laskó utcákban és Kovácstelepen lesz korszerűsítés, de a Pécsi-víz, az Öreg-Tettye- és a Meszes-patak bizonyos részeit is kikotorják, a befolyásoknál zsilipeket építenek. Emellett több hordalékfogót is építenek városszerte. Kovácstelepen azt a több évtizedes problémát enyhítik év végéig mintegy 60 millió forintból, amely miatt folyamatosan megállt a víz a kertekben, pincék teltek meg egy-egy zápor után.

Merza Péter a feladatot koordináló Pécsi Városfejlesztési Zrt. azt mondta lapunknak, a pontos ütemtervről éppen folyik az egyeztetés, de a nagyobb forgalomtereléssel járó építkezésekkel mindenképpen megvárják a szünidő kezdetét. Az Ágoston téren lehet ilyen szempontból a legkritikusabb a helyzet, hiszen ott egy sávot le kell majd zárni bizonyos ideig.