Az Aradi Napok vendége volt Pécs

Közel két héten át zajlik Pécs testvérvárosában az Aradi Napok rendezvénysorozata, amely Herczeg László pécsi festőművész tárlatának megnyitójával vette kezdetét. A programok középpontjában Arad Európa Kulturális Fővárosa pályázata áll, amelyet Pécs is támogat; az erről szóló hivatalos nyilatkozatot Őri László alpolgármester adta át Gheorge Falca aradi városvezető számára.

hirdetés

Az aradi városnapok kezdetén pécsi részről Őri László mellett részt vett Decsi István bizottsági elnök, a Fidesz-frakció vezetője is. Herczeg László kiállításának megnyitóján Pécs alpolgármestere hangsúlyozta, a 2010-es EKF-év tapasztalatait összegezve elmondható, hogy a baranyai megyeszékhely számára ez komoly léptékváltást jelentett, hiszen öt évvel ezelőtt olyan programok és kulturális infrastruktúra-fejlesztés zajlott, amelyre korábban nem volt lehetőség.

– A felhalmozott tudásunkkal, tapasztalatunkkal és persze programokkal tudjuk segíteni Arad városát, az aradiakat egy sikeres EKF-pályázat esetén – mondta Őri László a megnyitó beszédében.

A pécsi vendégeket az aradi alpolgármester Bognár Levente is köszöntötte. Gheorge Falca kiemelte, hogy az idei programsorozat fókuszában a város EKF-pályázata áll. Miután Pécsnek öt évvel ezelőtt sikerült elnyernie a rangos címet, megtiszteltetés számukra, hogy immár nyolc éve komoly testvérvárosi kapcsolatot ápolhat Pécs városával.

Az este folyamán az Eminescu parkban a pécsi Berze Nagy János Alapfokú Művészetoktatási Intézmény növendékei adtak nagy sikerű népzenei műsort a több száz fős közönség előtt. Az előadás előtt Őri László örömének adott hangot, hogy Pécs és Arad között nem csupán formális a kapcsolat, hanem azt sikerült lényegi tartalommal megtölteni az elmúlt években.

– A cél az, hogy élő kapcsolat alakuljon ki a pécsi és az aradi közösségek között – fogalmazott a pécsi politikus.

A Pécs Napja eseményen a városvezetők mellett a PTE színjátszói, a Határokon Túli Magyarokért Alapítvány, a Radó Pincészet és a Sopianae Rézfúvós Együttes is képviseltette magát.