Az atomenergia használata ellen tiltakozik az LMP

Az atomenergia veszélyeiről, a Pécs környékére tervezett uránbánya és atomtemető elleni tiltakozásokról, a szerintük a magyar kormány és az oroszok között köttetett titkos háttéralkuról tartott sajtótájékoztatót Keresztes László Lóránt, Schmuck Erzsébet és Demeter Márta, az LMP országgyűlési képviselői.

hirdetés

– Pécs szimbolikus helyszín, ha atomenergiáról beszélünk – mondta Keresztes László Lóránt, a zöldpárt országgyűlési képviselője. – Az uránbányászat és az atomtemető itt éles kérdést jelent, főleg azóta, mióta júliusban megkapták a telephely-kutatási engedélyt az illetékesek és Pécs közelében megvalósulhat a nukleáris hulladéklerakó. Az pedig közismert, hogy sehol a világon nem megoldott az atomhulladék elhelyezése.

Keresztes szerint a paksi bővítéssel kapcsolatban gyakorlatilag minden érv megdőlt már, ami mellette szólt: az atomenergia nem olcsó, a Duna alacsony szintje nem alkalmas a blokkok hűtésére.

– A kormány részéről nagy a hallgatás ebben az ügyben: egy titkos háttéralkura gyanakszunk, ami az oroszokkal közösen köttetett Paks II. ügyében. Ezért feladatunknak érezzük felhívni mindenki, elsősorban a pécsiek figyelmét erre, el kell juttatni az információt minél több emberhez. A cél az, hogy egy komoly társadalmi nyomás jöjjön létre. Ezért is indítunk el egy tiltakozó aláírásgyűjtést a tervezett pécsi uránbánya és atomtemető ügyében. Húszezer aláírást szeretnénk összegyűjteni.

Demeter Márta és Keresztes László Lóránt

– Minden héten figyelemfelkeltő akciót is szervezünk a belvárosban, hogy minél több ember értesüljön a hírekről.

Keresztes László Lóránt elmondta, ezért is külön öröm, hogy Pécsen egy „zöld” polgármester fog indulni, aki már összegyűjtötte az aláírásokat, többszörös mennyiségben is. Kóbor József lesz majd az, aki először vitára hívja majd a többi polgármesterjelöltet is a kampányidőszak alatt.

Demeter Márta szerint a teljes magyar gazdasági szerkezetet át kell alakítani, és a megújuló energiaforrásokra támaszkodni a drága atomenergia helyett.

Szerinte a rezsicsökkentés egy átverés, ha pedig a nukleáris energia helyett fenntartható energiát használnánk, már 20-40 százalékkal tudtuk volna csökkenteni kiadásainkat.

Bár ez nem a témához kapcsolódott, a képviselő újságírói kérdésre többek között azt is elmondta, hiába küldenek meghívót mindenkinek rendszeresen eseményeikről, a pécsi MSZP-közeli balliberális portál újságírói két éven át nem voltak jelen egy LMP-s rendezvényen sem. Mikor a teljes ellenzéki összefogás körvonalazódott, párszor megjelentek, ám mióta az LMP már kilépett belőle, újra nem látogatják a zöldpárt eseményeit.

hirdetés
Hirdetés