Az Erő a pécsi műszerésszel van

Mit csinál egy Csillagok háborúja-rajongó pécsi műszerész, ha épp nem dolgozik? Századszorra is megnézi George Lucas klasszikus filmtrilógiáját? Lehet. Dukovits Krisztián ennél azonban messzebbre merészkedik, hisz szabadidejében a filmekben látottakhoz meghökkentően hasonlító jelmezeket és kellékeket készít.

hirdetés

Akárcsak sokan mások, Dukovits is gyerekkora óta szereti a Csillagok Háborúját. Különösen a jellegzetes fehér páncélzatú birodalmi rohamosztagosok fogták meg igazán, kiskorában épp ezért minden vágya egy ilyen jelmez volt. Sajnos hiába kérte szüleit, hogy lepjék meg egy páncéllal, soha nem kapott. Akkor nem értette, hogy miért nem vettek neki, ma már azonban tudja, hogy szüleinek nem csak pénze nem volt rá – hisz rettentően drágák ezek a portékák –, de akkor még ilyesmit be sem lehetett szerezni.

Dukovits Krisztián akcióban
Dukovits Krisztián akcióban

Ebből az emlékből kiindulva határozta el körülbelül 3 éve, hogy minden áron készít magának egy rohamosztagos-páncélt. Bújta az internetet, begyűjtött minden elérhető információt, hogy hogyan is készül egy ilyen jelmez. Mikor rátalált a megfelelő tervrajzokra, elkészített egy vákuumformázó gépet, és a hozzá tartozó fűtőberendezést is. Ez szakmájából kifolyólag nem volt annyira nehéz feladat, ugyanis Dukovits műszerészként dolgozik a Tettye Forrásház Zrt.-nél.

Így készül egy rohamosztagos sisakja
Így készül egy rohamosztagos sisakja

A formákat közel egy évig készítette gipszből, a páncél elkészítése viszont már jóval gyorsabb volt, nagyjából egy hónap alatt be is fejezte. A páncél után pedig egyből nekiállt a rohamosztagosok fegyverének.

[youtube url=”http://www.youtube.com/watch?v=t2ejKkMpD3E” width=”650″]

– Pár éve tagja lettem a George Lucas által is elismert nemzetközi szervezetnek, az 501-es Légió magyarországi helyőrségének – mondja Dukovits. Ennek hála rengeteg sci-fi rendezvényen van jelen, mint rohamosztagos. A műszerész mindemellett elkészítette az ország egyetlen filmhű R2-D2 droidját, az eredetivel megegyező méretben és funkciókkal, amit így már büszkén vihet is a következő rendezvényre.

Egy nem mindennapi házaspár
Egy nem mindennapi házaspár

Szinte nem is meglepő – de csak szinte –, hogy egy igazi Csillagok háborúja-rajongónak az esküvője is egy messzi-messzi galaxist idézett. Dukovits és felesége ugyanis nagy meglepetéssel készült a násznép számára, beöltöztek rohamosztagosnak. Az igazi sokk azonban akkor érte a kedves egybegyűlteket, mikor Darth Vadernek öltözött testvére színre lépett. A történet az volt – meséli –, hogy Vader nagyúr eljött megkeresni két katonáját, hogy az Uralkodó áldását közvetítse, mert csak az ő engedélyével lehet teljes a házasságkötésük. A Vader-jelmezt is természetesen Dukovits készítette.

Dukovits Krisztián és a kalocsai mintás sisak.
Dukovits Krisztián és a kalocsai mintás sisak.

A jelmezkészítés azonban nem csupán csak egy jópofa hobbi. Az 501-es Légió egyik fő tevékenysége ugyanis a jótékonykodás, melnyek keretén belül gyakran árvereznek el házi-készítésű jelmezeket és kiegészítőket. Dukovits tavaly Németországban egy Csillagok háborújához kapcsolódó nemzetközi rendezvényen például egy erre az alkalomra tervezett kalocsai mintákkal díszített rohamosztagos-sisakot ajánlott fel licitálásra, a befolyt összeget pedig az Együtt a Leukémiás Gyerekekért Alapítványnak adta.