Az ezerarcú grillezett zöldség

A nyár a kerti partik szezonja is. Kitűnő időtöltés, jó alkalom a beszélgetésre, ismerkedésre, falatozásra. Ahhoz, hogy ne a tűzoltók kivonulásáról maradjon emlékezetes, néhány biztonsági alapszabályt be kell tartanunk. Mi most arra nézvést adunk ötleteket, milyen finomságokkal rakhatjuk tele a vendégváró asztalt, hogy növényevők és ragadozók egyaránt kedvüket leljék benne.

hirdetés

A zöldségek közül grillezésre különösen alkalmas a padlizsán, a cukkíni, a paprika, a paradicsom és az édesburgonya, s a gomba is fejedelmi falattá lényegül. Félig megfőtt burgonyát és kukoricát is tehetünk a rácsra, nagyon ízletes lesz, mire színt kap!

A fokhagymát nem kell előtte megpucolnunk, a kaliforniai paprikának a grillezés végén húzzuk le a héját.

Van, aki csak olajba mártja a zöldségszeleteket, más darált paprikás-borsos-mustáros olívát ken el rajtuk ecsettel. Olyan recept is létezik, amely szerint az olívába rozmaring- és kakukkfűágat, finomra aprított fokhagymát és egy babérlevelet kell tenni, s ebben egy órán át pácolni a zöldségeket.

Akármelyiket is választjuk, biztos, hogy egészséges falatokhoz juttatjuk szervezetünket.

Ráadásul a grillezett zöldségek felhasználása igen széles körű: húsok mellé csodás köret; mediterrán jellegű szendvicseknek igen pikáns ízt kölcsönöz; egyaránt hozzákeverhetjük zöld- és tésztasalátához; összeturmixolva, fokhagymával ízesítve, kevés olívaolajjal és citromlével nyakon öntve remek mártogatóst vagy szendvicskrémet készíthetünk belőlük.

Gombát fűszervajjal megkenve érdemes grillezni.

Ez úgy készül, hogy egy margarint összedolgozunk petrezselyem, bazsalikom, metélőhagyma, kakukkfű, oregánó, fokhagyma, só-bors és citromlé keverékével, s a masszát fóliába tekerve, a hűtőben szilárdítjuk meg. Ezután a gombafejeket bekenjük a fűszervajjal, és pár perc alatt minden oldalát készre sütjük.

Húsmentesen sem lehetetlen

Jó hír a vegetáriusoknak, hogy a tofu is grillezhető! Csak hagyjuk, hogy a szeletek egy órán át magukba szívják a következő páclé fenséges ízét-zamatát: olívaolajba keverjünk aprított bazsalikomot, mentát, kakukkfüvet és rozmaringot, bolondítsuk meg egy-két löttyenet citromlével, majd sózzuk-borsozzuk. Beolajozott alufóliára karikázzunk hagymát, tegyük rá a pácléből kivett tofuszeleteket, zárjuk össze a fóliát, és nagyjából negyed óráig grillezzük.

Korábbi cikkeink a témában: Grillezett finomságok: sós és édes fogások a partiasztalon

Folyt.köv.: Emeljük poharunkat, Tunkoljunk édesben, sósban