Az idei nyár végleg véget ért

Az idei városi tanévnyitó ünnepélyen a közoktatás kedvező változásai, a diákok és a tanárok tehermentesítése került középpontba, valamint azok a kihívások, melyekre a diákokat fel kell készíteni ahhoz, hogy eredményesek legyen a jövőben.

hirdetés

Hivatalosan is megkezdődött az idei tanév Pécsett, ennek pedig bizonyára sok-sok diák örül, és legalább annyian kevésbé. A Leőwey Klára Gimnáziumban szerdán délután megrendezett városi tanévnyitó ünnepségen részt vett Páva Zsolt, Pécs polgármestere, Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár és Páva Péter, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ tankerületi igazgatója is.

Telt ház volt, sok diákkal
Telt ház volt, sok diákkal

Páva Zsolt beszédében kifejtette, hogy a kormány – és a kormánnyal szorosan együttműködve Pécs is – rugalmasan reagált az oktatási rendszer ért kritikákra és a közoktatás közelmúltbeli konfliktusaira. Az oktatási rendszer változtatásokra szorul, ezt be kell vallani – mondta a polgármester, majd hozzátette, hogy a szükséges, gyors és egyszerű változások már közelegnek. Pécs azonban ebben a nehéz időszakban is erején felül teljesített, hiszen a város az elmúlt 5 évben óriási erőforrásokat csoportosított oktatásfejlesztésére, iskola-korszerűsítésre és felújításokra. Többek között a tanévnyitó ünnepélynek helyet adó Leőwey Gimnázium is így szépülhetett meg, tette hozzá.

"Pécs mindig is iskolaváros volt és lesz is"
“Pécs mindig is iskolaváros volt és lesz is”

Végezetül kitért arra is, hogy Pécs jövőre pályázik a „Tanulás Városa” címre is, hiszen a város mindig is híres volt egyetemi életéről, és az oktatási intézményeinek sikereiről, a város pedig továbbra is minden segítséget meg fog adni a helyi intézményeknek – zárta beszédét.

Az iskola énekkara is adott műsort
Az iskola énekkara is adott műsort

Hoppál Péter elmondta, hogy az idei oktatási évnek a legproblematikusabb kérdése a tanagyag csökkentése volt, hiszen a kormány is látja, hogy a magyar diákok, tanárok, és az is iskolák is leterheltek. Az új szabályozást meg kell oldani, ami pedig nagy felelősség, és egyben Magyarország leghosszabb távú befektetése is, melynek igazi eredményét csak évek múlva láthatjuk majd.

"Alkalmazkodni kel a változó világhoz"
“Alkalmazkodni kell a változó világhoz”

A cél az – folytatta –, hogy kiépítsenek egy olyan működőképes közoktatást, amelynek köszönhetően a diákok és a tanárok úgy tudnak majd a sebesen változó korunk változásaihoz és „intenzív kihívásaihoz” alkalmazkodni, hogy a hazai kultúra öröksége is tovább éljen és virágozzon. Az oktatás helyzete azonban általánosan jobb, mint az elmúlt időszakokban – emelte ki az államtitkár –, hiszen a pedagógusok idén is számíthatnak béremelésre, rengeteg diák juthat ingyen tankönyvekhez, és a gyermekétkeztetés is sok-sok diák és szülő számára fontos segítség.

A Leőwey németes tanulói táncoltak az eseményen egy nagyot
A Leőwey németes tanulói táncoltak az eseményen egy nagyot

Páva Péter beszédében szintén hangsúlyozta, hogy a közoktatás irányváltásai megtörténtek, a magyar pedagógia pedig javára fog változni. Ebben az a szemléletváltás játszik majd nagy szerepet, melynek köszönhetően a korábbi mennyiségalapú tanítás és tanulás helyett a tananyag minősége válik fontosabbá. A tavasz során történt tárgyalások eredményeként a kerettantervi szabályozáshoz képest nagyobb szabadságot engednek a pedagógusoknak, csökkennek az óraszámok, és előtérbe kerülnek az olyan megoldások is, melyekkel a diákokat a folyamatosan változó világra készítik fel. Azok ugyanis – tette végül hozzá –, akik kezelni tudják ezeket a változásokat, nem rekednek meg egy szinten, folyamatosan tudnak fejlődni, és innovatív dolgokra lesznek képesek.