Az idősek számára fontos ügyekről döntöttek

Csütörtökön tartotta soros ülését a pécsi közgyűlés, számos fontos napirendről is szó esett: több időst tud majd fogadni a Tüzér utcai otthon, lesz pénz a jelzőrendszeres segítségnyújtásra. Komoly vitát hoztak a kulturális átszervezések.

hirdetés

A közgyűlés, miután lezajlott az ülés előtt az Együtt minitüntetése, nekilátott az érdemi munkának. Döntöttek a képviselők arról, hogy pályázatot írnak ki a Pécsi Horvát Színházat működtető cég vezetői posztjára. Ennek kapcsán Kunszt Márta (DK) azt kérdezte, mikor készül el a Horvát Színház új épülete. Őri László alpolgármester (Fidesz-KDNP) közölte, október 31-ével, a szerződés szerint megkezdődik az épület műszaki átadás-átvétele.

16 fővel több időst láthatnak el a Tüzér utcai otthonban, az udvari pavilon felújítása, modernizálása után – erről is határoztak a pécsi képviselők. A beruházás értéke 1,2 millió forint, erre a fedezet megvan. Sztojkovics Éva, a népjóléti bizottság elnöke (Fidesz-KDNP) utalt rá, mivel korábban a főépület már megújult, a pavilonban ápoltak új lakószobákba költözhettek, most a megürült pavilon felújítására is mód nyílik.

Határoztak a képviselők a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás forrásbiztosításáról, Pécsett mintegy 500 idős használja ezt a rendszert.

Vitát hozott az az előterjesztés, amelyről elvi szinten már korábban döntött a testület: a Pannon Filharmonikusok, a POSzT és a Pécsi Balett fenntartó cégeiben meglevő városi tulajdonrészeket a szintén önkormányzati ZsÖK Nkft-be apportálják.

Ennek a lépésnek a részleteiről határoztak most a képviselők. Kunszt Márta (DK) közölte, nem ért egyet az “összevonással”, attól tart, egy menedzsmentszemlélet lesz úrrá a szervezetben. Őri László alpolgármester válaszul kiemelte, szó sincs összeolvadásról, a cégek önállóságukat megőrzik. Kővári János (ÖPE) szerint a mostani szerződéssel a Pannon Filharmonikusok szakmai önállósága biztosítottnak látszik, így ezt a határozatot üdvözlendőnek látja.

Gyimesi Gábor (Jobbik) azt kérdezte, készült-e számítás, mennyivel lesz olcsóbb az új rendszer. Őri László hangsúlyozta, az átalakítás célja egy takarékosabb gazdálkodás, de ez nem mehet a sokszínű kulturális élet rovására.

Gulyás Emil (MSZP) azt mondta, szerinte a mostani döntés Pécs kulturális életére nézve kifejezetten káros. Kővári János (ÖPE) úgy vélekedett, szomorú, hogy Kunszt Márta és Gulyás Emil nem tud egy olyan előterjesztést támogatni, amely ésszerű költségcsökkentéseket, jobb racionálisabb működést jelent. Kunszt Márta erre azt közölte, ő nem beszélt anyagi vonzatokról, így Kővári János “szavai számára rejtélyt képeznek.”

Ugyancsak szócsatát generált az az előterjesztés, amely a Pécs Nemzeti Színház folyószámla-hitelkeretét 30 millióról 50 millióra emeli. Őri László alpolgármester elmondta, ez a védőháló nagyobb biztonságot jelent, mivel, mint utalt rá, az állami támogatás ciklikusan érkezik.

Gulyás Emil (MSZP) szerint azért kell ez a lépés, mert az önkormányzat nem biztosítja határidőre a támogatásokat. Kunszt Márta (DK) úgy fogalmazott, nem is tudja pontosan, 20 vagy 30 millióról emelik most 50 millióra a hitelkeretet, de ezt a helyzetet aggályosnak tartja. Őri László arra utalt, a szocialisták által több mint 40 milliárddal eladósított helyzethez képest más nagyságrendről van szó. Őri László hangsúlyozta, ez a nagyságrend sem a színház, sem a város működését nem veszélyezteti.