Az igazi kihívás Pécsről: adakozzunk!

Indul a jótékonysági játék!

Vujity Tvrtko, Pécs jószolgálati nagykövete új, jótékonysági kihívós-játékot hirdetett meg Facebook-oldalán. A Pécsről indult sajátos, társadalmi mondanivalóval bíró kezdeményezés során a kihívottaknak egy szabadon választható pénzösszeget kell átutalniuk az általuk választott civil szervezeteknek. Tvrtko az első támogatást is egy pécsi szervezetnek küldte, első kihívottja pedig szintén pécsi.

hirdetés

A híres-hírhedt jegesvizes kihívás, vagy a Facebookon terjedő régi, gyerekkori fotók megosztására ösztönző – szintén kihívásokkal terjedő – játékok és a hozzájuk hasonló megmozdulások töredéke bír csak jótékonysági lehetőségekkel, társadalmi mondandóval, társadalmi haszonnal. Vujity Tvrtko, Pécs jószolgálati nagykövete azonban fordított egyet a játékokon azáltal, hogy azok formáját megtartva tisztán jótékonysági akcióvá bővítette a kihívásos mókát. Ez a “Fotózkodj egy csekkel!”.

Indul a jótékonysági játék!
Indul a jótékonysági játék!

Tvrtko lapunknak elmondta, hogy az eseménysorozat nyitányaként 5 napon keresztül naponta el fog küldeni 20 ezer forintot egy-egy általa kiválasztott, rászorulókat segítő szervezetnek, az utalásokról készült képeket pedig feltölti a Facebook-oldalára. Emellett pedig – folytatta – kihív minden jóérzésű embert arra, hogy ebben a szellemiségben támogassa az arra érdemeseket, majd hívjanak meg a játékba legalább másik két személyt. Tvrtko hangsúlyozta, hogy erre buzdította az Országgyűlés tagjait is.

Tvrtko elmondta, hogy a jótékonysági játék elindítójaként ő naponta nemcsak két személyt, hanem egy-egy nagyobb csoportot hív meg a játékba, hogy az akció elterjedhessen.

Jótékonysági interentes kihívások nem igazán voltak - eddig!
Jótékonysági internetes kihívások nem igazán voltak – eddig!

A cél az, hogy mindenki annyival segítsen amennyivel tud azoknak, akik rászorulnak, vagy akik megérdemlik a támogatást jótékony munkájuk miatt. A játékhoz csatlakozóknak viszont elég egyetlen alkalommal elutalnia bármekkora összeget az általa szabadon kiválasztott szervezet részére. A lényeg, hogy a Facebookon az utalásról készült csekkes (vagy egyéb, mondjuk szelvényes) fotóval bizonyítsa nemes tettét.

Tvrtko először a pécsi Szemem Fénye Alapítványt támogatta 20 ezer forinttal, első két meghívottja pedig Csizi Péter, Pécs országgyűlési képviselője és Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár. Azért esett rájuk a választása – a pécsi kötődésen túl –, mert véleménye szerint a képviselők foglalkozásuk szerint a közjót szolgálják, mert ismerniük kell körzetük és városuk nehéz sorsú lakóit, nélkülözőit, támogatásra érdemes szervezeteit.

A gyermekklinikának szüksége van a támogatásra
A gyermekklinikának szüksége van a támogatásra

Csizi Péter lapunknak elmondta, hogy remek ötletnek találja Tvrtko kezdeményezését, ugyanis míg az internetes kihívásos játékok megmozgatják az egész világot, jótékony hasznuk nem sok van. Egy ilyen akcióval viszont mindenki tehet a társadalomért és azokért, akik nap mint nap segítenek rászoruló embertársaiknak. Sok millió forinttal segíthetnek így az emberek, ha ez a jótékony játék elterjed az országban – tette hozzá.

Már el is ment a pénz a gyermekklinikának!
Már el is ment a pénz a gyermekklinikának!

Mint az akció első kihívottja, Csizi Péter 60 ezer forinttal támogatja a pécsi Gyermekklinika Fülészetéért Alapítványt. Kérdésünkre, hogy miért pont ezt az alapítványt választotta, elmondta, hogy ezt szinte indokolni sem kell, hiszen a pécsi klinika munkatársai folyamatos, önfeláldozó, heroikus munkát végeznek, a támogatásra mindig szükségük van. Mivel pedig a gyerekek egészsége mindennél fontosabb, ezért egyértelmű volt számára a választás.

Csizi két kihívottja természetesen „kolléga”: Gelencsér Attila kaposvári képviselő és Tessely Zoltán bicskei képviselő tehát már készülhet is a támogatási akció terjesztésére. Mellettük Csizi még egy valakit kihívott, mégpedig Vári Attila kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázót, a PSN Zrt. vezérigazgatóját.

A játék részletes menete tehát a következő:

1. Válasszunk ki egy számunkra szimpatikus, hiteles jótékonysági szervezetet, alapítványt.
2. Küldjünk nekik bármekkora, számunkra nem megterhelő összeget.
3. Készítsünk egy képet magunkról és a csekkről, kivonatról vagy arról, hogy a számítógép előtt ülve utalunk nekik. Képünket töltsük fel Facebook-oldalunkra, megnevezve utalásunk kedvezményezettjét, majd röviden írjuk le, miért döntöttünk mellettük.
4. Hívjunk meg a játékba legalább két másik barátunkat, ismerősünket, olyanokat, akikről tudjuk, hogy megtehetik és szívesen segítenek rászorulókon.