Az LMP a buszközlekedésről

“Továbbra sincs koncepciója a hét éve hatalmon lévő városvezetésnek a pécsi közlekedés fejlesztésére, ezért nincsenek előremutató intézkedések sem” – írják az LMP pécsi képviselői közleményükben.

hirdetés

Közleményük ezután így folytatódik:

“Sodródnak az árral, intézkedések csak kényszer hatására, illetve ötletszerűen történnek. Az alkalmatlan közlekedési kormányzattal szemben pedig felszólalni sem mernek. Eközben jellemző a sikerpropaganda, csúcsra járatták a titkolózást, és újabban látszat-konzultációval próbálkoznak. Mindez nem tartható tovább. Jelentős változások következnek a pécsi buszmenetrendben, és ezeket a kényszer szülte. A buszcsere-programot követően a szükségesnél lényegesen kevesebb csuklós autóbusz áll rendelkezésre, így jelentősen változik a rendelkezésre álló járműpark összetétele” – írja Keresztes Lóránt, a párt pécsi képviselője, majd így folytatja: “Ezért nincs alternatívája a menetrend módosításának. Mindez kevéssé jelenik meg a kommunikációban, ahogy számos más fontos kérdésre sem kaptak választ a pécsiek hosszú ideje.”

“A városvezetéstől a sokadik olyan válaszlevelet kaptuk, amely üzleti titkokra, és egyéb érdekekre hivatkozva korlátozza bizonyos információk megismerését, vagy annak közzétételét” – hangsúlyozzák szövegükben.

“Immár egy éve telt ez azóta, hogy nem kapunk lehetőséget a közlekedési cégnél lefolytatott belső vizsgálatok eredményeinek megismerésére. Rendkívül türelmesek voltunk, de amennyiben az információkat a következő közgyűlésig nem adják át, jogi úton fogjuk a választ, és a nyilvánosság biztosítását kikényszeríteni. A múlt kérdéseit, és a jelen helyzetet megnyugtatóan tisztázni kell annak érdekében, hogy a jövőről beszélhessünk” – áll a párt közleményében.

 

A továbbiakban a közlemény a szigorú jövőt vetíti elő:

“Javaslatot tettünk a közgyűlésen a lakosság részletes tájékoztatására, és véleményének kikérésére a belváros környéki közlekedés rendjének módosítása kapcsán, de ezt a többség akkor elutasította. Ezért szeptember folyamán nyilvános konzultációt szervezünk a városi közlekedést érintő legfontosabb változások tekintetében. Erre meghívjuk a témáért felelős alpolgármestert, és az ügyben illetékes városi cég munkatársait is. Beszélni kell a pécsi közösségi közlekedés jövőjéről, törekedni kell a kiszámítható fejlesztésekre, a fenntartható járatszerkezet kialakítására, ennek feltételeire.

Tiszta helyzetet kell teremteni a közösségi közlekedés fenntartásának kérdései kapcsán. Természetesen beszélni kell a belváros peremén tervezett közlekedésszervezési változásokról, annak részleteiről, továbbá a városban megvalósuló beruházások várható közlekedési hatásairól.

Meg kell teremteni a tervezés alapjait, hogy a kapkodás helyett végre kiszámítható fejlesztések indulhassanak. Továbbá Pécs és Baranya érdekében a kormánypárti, és ellenzéki politikusoknak közösen kell nyomást gyakorolni a kormány dilettáns közlekedéspolitikájának megváltoztatásáért, elsősorban a közösségi közlekedés megfelelő finanszírozását, és a rendszer átalakítását, a közlekedési szövetségek kialakítását, az egységes közösségi közlekedés megteremtését sürgetve” – zárul a pécsi LMP közleménye.