Az LMP pécsi társelnöke szerint csupán „vitatható” a jobbikosok szélsőséges múltja

Keresztes László Lóránt, az LMP társelnöke ugyanis azt mondta a jobbikos vezetők viselt dolgai kapcsán, hogy elutasítják a szélsőséges megnyilvánulásokat, de ügyek mentén szövetkeznek. Egyes jobbikosok szélsőséges múltját pedig a „vitatható” jelzővel illette. 

Köztudott, Gyöngyösi Márton néhány éve még arról beszélt, hogy listázni kellene a zsidókat, jobbikos képviselőtársa, Kulcsár Gergely pedig beleköpött a holokauszt áldozatainak emléket állító Duna-parti cipőkbe, a párt mostani elnöke, Sneider Tamás szkinhed vezér volt, akit egy cigány ember megveréséért elítéltek, felesége pedig esküvői videókon náci karlendítéssel ünnepelt.

Keresztes László Lóránt szerdai pécsi sajtótájékoztatóján ennek ellenére arról beszélt, hogy hiteles a Jobbik néppárti fordulata.

– A Jobbik jól kezelte ezeket a vitatható eseteket, de ezt el is várjuk tőlük. Jól együtt tudunk velük működni, mert komoly politikai átfedés van közöttünk. Az önkormányzati választáson is együttműködhetünk, ahogyan nem kizárt, hogy tisztességes baloldali politikusokkal is megtesszük – mondta.

Íme a hangfelvétel:

 

Keresztes László Lóránt a munka törvénykönyvének decemberi módosítása során kialakult eseményekre utalva azt mondta a tájékoztatón: megváltozott a parlamenti politizálás feltételrendszere.

Az ellenzéki politikus szerint már nem Kövér László szava dönt arról, hogy mi történik az Országház falain belül, sorozatossá váltak a házszabálysértések.

Felidézte, hogy a december 6-ai üléssel összefüggésben 38 ellenzéki képviselő, köztük mind a hat LMP-s kapott komoly pénzbüntetést. Bejelentette, indítványozni fogják a házelnöknél, hogy hozzon létre egy szolidaritási alapot és a büntetésekből befolyt összegekből rászoruló családokat támogassanak.

Hozzátette, „még ilyen körülmények között is” sikerült bebizonyítani, hogy az Országgyűlésben ellenzéki munkával lehet konkrét eredményeket elérni. Példaként említette, hogy sikerült elérni a téli rezsicsökkentés „kikényszerítését”, az otthonápolási díj megemelését, a rendőri túlórák kifizetését, valamint a letelepedési kötvények leállítását.

Ugyanakkor az előző napon tartott fórumon még arra panaszkodott, hogy önkormányzati képviselőként semmi értelme ellenzékben politizálni, az ellenzéknek egy teljesítménye volt a parlamentben, amikor decemberben obstrukcióval, vagyis fizikai ellenállással akarták megakadályozni a szavazást.

A Baranya megyébe kihelyezett frakcióülésről Keresztes László Lóránt közölte: a dél-dunántúli mellett másik három magyar régió is az Európai Unió húsz legszegényebb térsége között van.

Orbán Viktor politikájának eredménye a vidék elsorvadása – mondta, hozzátéve, hogy már a regionális központokat is elérte az elvándorlás. Pécsről tíz év alatt 13 ezer ember volt kénytelen elmenni a miniszterelnök „politikájának köszönhetően” – jelentette ki Keresztes László Lóránt.

A politikus ugyanakkor arról nem beszélt, hogy sokan a pécsi agglomerációba költöztek át, valamint az általános demográfiai tendenciák is hatnak ezekre a mutatókra.

Frakciótársa, Hohn Krisztina, az Új Kezdet alelnöke, Mánfa korábbi független polgármestere arról beszélt, hogy Baranya megye „nincs rajta Orbán Viktor térképén”, nem látni a fejlődést a megyében.

Pécs a fideszes városvezetés ellenére is adósságban úszik – mondta, majd a kis- és zsáktelepülések problémáit sorolta – kitérve az utak állapotára, a buszközlekedés hiányosságaira és az ott élők munkavállalási esélyeinek csökkenésére.

Mint ismert, éppen a múlt héten jelentett be 6 milliárdos fejlesztést a pécsi Hauni-gyár, az amerikai Harman-vállalat folyamatosan bővít, novemberben derült ki, hogy a dél-koreai Hanon is gyárat épít Pécsen. A pécsi városvezetés az elmúlt években pedig lecserélte a teljes buszparkot, miután a baloldali városvezetés idején a buszokat egy kézzel írt számlával eladták egy külsős cégnek. A közelmúltban újították meg az 58-as út pécsi szakaszát, új mecsekoldali út épült, valamint várhatóan új körforgalmakat is építenek.

hirdetés

Hirdetés