Az LMP továbbra is elutasítja a bodai atomtemető létesítését

Keresztes László Lóránt, az LMP országgyűlési képviselője és Kóbor József, az LMP pécsi önkormányzati képviselője Pécs elárulása címmel tartott sajtótájékoztatót szerdán. 

A szerdai sajtótájékoztatón Keresztes László Lóránt elmondta, hogy a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú NKft. telephely-kutatási engedélyt kapott a bodai atomtemetőre. Ahogy az LMP társelnöke fogalmazott, ezzel az engedéllyel véglegesen eldőlt, hogy megvalósul Bodán az atomtemető.

– Ez a kutatási engedély 2032-ig szól, aminek a végén szinte biztosan megvalósul majd az atomtemető. A folyamatban azonban több törvénysértést is tapasztaltunk, amire hivatkozva feljelentést is tettünk – mondta el a sajtótájékoztatón Keresztes.

Hangsúlyozta, hogy Orbán Viktor miniszterelnök 2015-ben konkrét ígéretet tett arra, hogy a pécsiek döntése nélkül nem lehet majd megvalósítani a bodai atomtemetőt. Emlékeztetett, hogy Lázár János akkor miniszterként is megerősítette azt, hogy semmilyen döntés nem fog születni a pécsiek nélkül.

– Azon túl, hogy már számos akciót indítottunk az atomtemető kérdésében, augusztus 8-án a Széchenyi téren ismét megüzenjük Orbán Viktor miniszterelnöknek, hogy Pécs nem kér atomtemetőt. Két hete egy részletes kérdéssort tettem föl hivatalosan a miniszterelnöknek, melyre a választ az augusztus 8-i esemény keretében fogjuk ismertetni a közvéleménnyel – mondta el Keresztes László Lóránt.

Kóbor József hozzátette: sehol a világban nincs megoldás a radioaktív hulladékok elhelyezésére, ezért nem túlzás kimondani azt, hogy a bodai atomtemető létesítése felelőtlen lépés lenne. Kóbor hangsúlyozta, hogy Csehországgal ellentétben, ahol nyolc különböző helyet vizsgálnak az atomhulladékok elhelyezésére, Magyarországon egyedül Bodán folynak majd ilyen jellegű kutatások.

– Pécs egyedülálló város Európában, nemsokára már abban is különleges lesz, hogy a nukleáris lánc két eleme, az eleje és a vége is itt találkozik majd, az uránbányának és az atomtemetőnek köszönhetően. Ez nem más, mint a régió hazaárulása – fogalmazott a politikus.

hirdetés
Hirdetés