Az MSZP a nyugdíjasok mellett kardoskodik

A nyugdíjasok nehéz helyzetéről, a kormány mostoha bánásmódjáról, és a Botka-kormány esetleges megválasztása után történő nyugdíj-módosításokról tartott sajtótájékoztatót  a szocialista Szakács László és Kablár János Pécsen, összegezve a párt nyugdíjas fórumainak tanulságait.

hirdetés

Bár Pécsen februárban tartotta meg a Magyar Szocialista Párt a Nyugdíjas Parlamentjét, a tizenkilenc állomású rendezvénysorozat most ért véget, levonták a tanulságokat, összegezni lehetett a tapasztalatokat.

Kablár János, az MSZP Baranya Megyei Nyugdíjas Tagozatának elnöke annyit mondott mindössze, hogy eredményesen zárult az eseménysorozat, a fórumok népszerűek voltak.

Szakács László, a párt országgyűlési képviselője arról szólt, hogy a felvetett problémák országszerte ugyanazok voltak: legtöbben az alacsony nyugdíjakra panaszkodtak, arra, hogy rugalmatlan és kiszámíthatatlan a rendszer. Szerintük óriási probléma, hogy ma Magyarországon csak egy igazi, az öregségi nyugellátás van, miután megszüntették a rokkantságit, a szolgálatit, az előrehozottat. És egy megalázó nyugdíjemeléssel szúrták ki a szemüket – vélekedett.

Szakács László és Kablár János

– Ezeket a problémákat az országgyűlés elé tártuk egy parlamenti vitanapon, ahol válaszként csak a kormány propagandáját hallottuk vissza: nincs olyan nyugdíjas ma az országban, aki a nyugdíjából ne tudna gondtalanul élni – mondta Szakács.

A valóság azonban szerinte az, hogy vannak olyan idősek, akik több millióból élnek havonta, illetve mintegy másfél millióan olyanok, akik az elvártnál kevesebbet kapnak, és akiknél a 100-120 ezer forintos nyugdíj már magasnak számít.

Ha megtörténik a kormányváltás – nyilatkozta –, Botka László kormánya visszaállítja a tizenharmadik havi nyugdíjt, bevezeti a nyugdíjplafont és egy korrekciós programot indít. A megélhetési minimumot is bevezetné a párt, hogy az alapvető kiadásokon túl még másra is jusson.

Szakács László a Tüzér utcai MSZP-székház ügyével kapcsolatosan kérdésünkre elmondta, hivatalos határozat az adóirodától még nem érkezett nekik, a sajtóból értesült az eseményekről. Ha a párt adminisztratív mulasztást követett el, pótolni fogja, az adóhiányban pedig erősen kételkedik. Mindenesetre furcsállja, hogy ennyi idő után vették észre a hibát.

  • András Szekeres

    Hm,Kablár János?Kádár János?