Az MSZP a vagyon széthordásáról beszélt

Mi lesz a pécsi vagyonnal? – tette fel a kérdést Szakács László MSZP-s országgyűlési képviselő keddi sajtótájékoztatóján. Egy újsághír láttán kezdett kérdezősködni több kormánypárti politikusnál, elsősorban a pécsi repülőtérrel kapcsolatosan. Szerinte az állam széthordhatja a pécsiek vagyonát. A Fidesz közölte: éppen a szocialisták kótyavetyélték el Pécs vagyonát.

hirdetés

„Budapesten döntöttek – széthordanák a pécsi vagyont” címmel tartott sajtótájékoztatót a pécsi MSZP-s egy múlt héten felröppent újsághírre alapozva.

Szakács László azt közölte, egy újságcikkben olvasta, hogy az állam tulajdonába fog kerülni a pécs-pogányi repülőtér és azt kiadják majd az orosz Roszatomnak a paksi erőműbővítés elősegítése miatt. Ennek kapcsán kérdezte meg Lázár János miniszterelnökséget vezető minisztert, aki szerint ennek a lehetősége fel sem merült. Ugyanígy nyilatkozott Fónagy János államtitkár, szerinte sem volt szó ilyesmiről. Hoppál Péter kulturális államtitkár pedig úgy nyilatkozott – mondta Szakács –, hogy bizonyos ingatlanok állami kézbe jutásáról egyeztetett kabinettagokkal. Szakács László szerint a három kormányzati szereplő három különböző dolgot mondott. Szakács állítása szerint több, pécsi közszolgáltatásokat ellátó intézmények, belvárosi – akár Széchenyi téri, Király utcai – ingatlanok is állami kézbe kerülhetnek.

Elmondta, a szocialista párt így kezdeményezésekkel fog élni, ő írásban fog megkeresni kormányzati tagokat, hogy tisztán lássa, mi a szándékuk a várossal kapcsolatban. A városi közgyűlésre egy előterjesztést visznek majd be, ami arról szól, hogy Pécs a jövőben meg kívánja tartani a gazdasági életben stratégiai jelentőségű, vagy közszolgáltatást ellátó intézményeit.

Az MSZP-s politikus emellett ismét azt hangoztatta: a város régen pezsgő kulturális életet élt, ma üres, nincsenek munkahelyek és nagy az elvándorlás.

Szakács László egyébként legutóbb arról beszélt, hogy Pécsett nem csökkent a munkanélküliség – ugyanakkor a KSH hivatalos statisztikái és egyéb foglalkoztatási adatok ennek teljesen ellentmondanak.

A Fidesz pécsi szervezetének elnöksége közleményben reagált Szakács szavaira. Mint írták, a szocialisták nem csak az országot tették tönkre, hanem Pécs városát is. Irányításuk alatt 40 milliárdos hitelt vettek fel és több milliárdos ingatlanvagyont kótyavetyéltek el. A pécsi szocialisták összesen 3 milliárd forintot költöttek jutalmakra néhány év leforgása alatt, és jogszabályellenes körülmények között adták el a pécsiek közösségi közlekedésben használt buszait. A város és annak jelenlegi vezetése a szocialisták által okozott károkat hozzák helyre, közölte a Fidesz pécsi elnöksége.