Az MSZP pécsi aláírásokat akar a Fidesz megbuktatásához

A megoldás egy javaslat benyújtása lesz

Csak politikai nyomásgyakorlás – vallotta meg Tóth Bertalan, a fővárosi MSZP frakció vezetője arról az aláírásgyűjtésről, melynek keretében a pécsiek nevét, születési idejét, e-mail-címét, telefonszámát és otthonának címét is elkérik. A politikus szerint ajtóról ajtóra járnak majd Pécsen. 

hirdetés

A szocialista párt a közelgő parlamenti választásra készülve nagyobb fokozatba kapcsolt, nekilátnak a szórólapozásnak is, a facebookos kampánynak, valamint várhatóan óriásplakátokat helyeznek el városszerte, amelyeken Páva Zsoltot, Pécs polgármesterét, Csizi Péter és a Hoppál Péter pécsi országgyűlési képviselőket kritizálják.

A párt ezek mellett kitelepüléseket is szervet, továbbá egy úgynevezett door to door kampányt indít, azaz ajtóról ajtóra csöngetnek majd be a pécsiekhez egy olyan aláírásgyűjtő ívvel, amelyen a pécsiek nevét, születési idejét, e-mail-címét, telefonszámát és otthonának címét is elkérik.

Tóth szerint is csak politikai célja van az adatok és aláírások gyűjtésének

Tóth Bertalan szocialista képviselő azt mondta, hogy mindezt azért teszik, hogy előrehozott választásokat írjanak ki, mondván “komolyabb városvezetésre” van szükség a mostaninál. Ám bevallotta, hogy semmilyen jogkövetkezménye nincs az akciónak, de arról sem beszélt, hogy akkor pontosan mit is fognak kezdeni a pécsiek által begyűjtött adatokkal, azokkal mi fog történni.

Az ív és annak megjelenése ugyanakkor akár egy helyi népszavazási kezdeményezést is takarhatna, de Tóth Bertalan erről is bevallotta, hogy ilyen témában nem lehet referendumot kiírni. Az akció így szerinte nem más, mint “politikai, erkölcsi nyomásgyakorlás”.

Tóth Bertalan a kampányt azzal magyarázta, hogy a pécsi költségvetési helyzet, és az arra adott fideszes válaszok elégtelenek, egyetlen megoldás, hogy új választás legyen, aminek a végén új testület és polgármester lehet Pécsen, mert a jelenlegiek alkalmatlanok a feladatra. Szerinte illegitim bizottságokat hoznak létre, az egyik irányító, a másik feltáró jellegű, a közgyűlés ezekről nem hozott döntést, a polgármestert helyezték gyámság alá.

Mint mondta, 2013-ban átvállalta a kormány a város adósságát, 2015-ben azt mondta a városvezetés, hogy minden számláját fizeti a város, nincs adóssága, most azonban 7,5 milliárdos hiányról beszélnek. Az utóbbi években a kormányzat a nehéz helyzetbe került önkormányzatokat támogatta az erre szánt keretből, ez a hiány tehát feltételezhetően folyamatosan termelődött.

Szerinte, 2010 előtt a kormány folyamatosan emelte a közalkalmazottak bérét, de ennek a fedezetét nem biztosította, ebből keletkezett a pécsi költségvetési hiány.

Hozzátette: “vannak olyan hírek, melyek arról szólnak, hogy az önkormányzat 6,2 milliárd forint értékben akar átadni az államnak ingatlanokat – a repülőtér mellett –, amelyek a belvárosban vannak, és amelyek ugyanakkor bevételt termelnek – ez teljesen elfogadhatatlan”.

Az MSZP-s politikus szerint a költségvetési kiadási oldalon semmilyen lépést nem látnak a költségcsökkentésre, és azt sem, hogy a különböző “haveri, tanácsadói, marketing szerződéseket felmondták volna”. A bevételi oldalon akarnak adóemeléssel javítani – mondta.

Nem sokkal a szocialisták sajtótájékoztatója után reagált az ott elhangzottakra a Fidesz pécsi csoportjának elnöksége. A következő közleményt adták ki “Mikor fizetik vissza a szocialisták a kiosztott jutalmakat?” címmel:

Egészen szégyenteljes az, hogy ma olyanok rendeznek sajtótájékoztatót, merészelnek beszélni az önkormányzat gazdasági állapotáról, akikre visszavezethető a város jelenlegi anyagi helyzete.

A szocialisták sajtótájékoztatón jelentették be, hogy aláírásgyűjtéssel heccelik a pécsieket. Pedig arról kellett volna beszélniük, hogy mikor fizetik és fizettetik vissza a pécsieknek azt a 3,1 milliárd forintot, amit jutalom címén 2002 és 2009 között osztogattak szét. A Pécset már évek óta elhagyó és Budapesten politizáló MSZP-s Tóth Bertalannak arról kellene inkább sajtótájékoztatót tartania a mellébeszélés helyett, hogy Pécs eladósítása idején miért vett fel alpolgármestersége alatt napjában kétszer is jutalmat. Tóth Bertalannak arról kellene beszámolnia a pécsieknek, hogy mikor fizeti és fizetteti vissza a városkasszába azokat a milliókat, amelyeket felvettek, miközben Pécs városát teljes eladósodottságba sodorták.

Azt várjuk Tóth Bertalantól, hogy mielőbb számoljon be arról, hogy miért osztogattak ki a szocialista városvezetések alatt olyan mértékű összeget jutalom címén 2002 és 2009 között, amennyi most jelentős segítséget jelentene a probléma megoldásában.”

 

  • A. Zimmer

    Arra viszont jó lehet, hogy a városvezetők egy kicsit elgondolkozzanak, feltéve ha nem itták még el az eszüket.