Az MSZP-t utolérte a múlt

Sokszereplős a baloldal...

Miközben az országos közvélemény-kutatások és a különböző sajtóelemzések is a Fidesz döntő fölényét jósolják az április 6-i választáson, a Fidesz Pécsett is elsöprő győzelmet arathat. Minden kutatás ezt prognosztizálja. Az MSZP teljesen szétesett.

hirdetés

MSZP: Ennyi volt

Ezzel a címmel ír cikket a 444.hu. A lap szerint az MSZP-nek nincs jövője, pedig minden esélye megvolt arra, hogy újra megerősödjön, de a pártot utolérte a múltja. Sorolják a balhékat, amibe belefutottak: bajai videóhamisítás, Simon-ügy, paksi milliárdos megbízások, amiket a párthoz köthető politikusok kaptak és most a Zuschlag-könyv, ami nagyon rosszkor jött a szocialistáknak. Mindemellett pedig a régi arcok is visszaszivárogtak a pártba – nagy részben Gyurcsány Ferencnek köszönhetően.

A 444 szerint az MSZP pontosan ott tart, ahol 2010-ben.

Így lesz meg simán az újabb kétharmad

Ezt már az Index hozza. A lap mandátumbecslése szerint a Fidesz 92, a baloldali Összefogás 14 egyéni körzetben nyerhet az április 6-i választáson, 135 képviselő támogatásával újra kétharmados többsége lesz az Orbán-kormánynak. Ráadásul ebben a számításban nincs benne a Zuschlag-hatás!

Index_taba01
Forrás: Index.hu

Az Index azt írja, hogy a pártok népszerűségét felmérő kutatások szerint már két hónappal az április 6-i parlamenti választások előtt hatalmas volt a Fidesz fölénye, és a helyzetük márciusra sem romlott érdemben. Van, ahol visszaestek, de nagyobbat gyengült a baloldali pártszövetség, és bár a legtöbb helyen 2010 óta nem mért csúcson van, még mindig csak harmadik erőnek számít a Jobbik.

A szélesebb körű baloldali összefogás bejelentése óta az öt kutatóintézetből négynél (Medián, Tárki, Századvég, Nézőpont) két közvélemény-kutatás készült, az ötödik, az Ipsos csak egyet publikált, még február közepén.

A Fidesz előnye látványos, 47-51 százalék közötti, elég széles sávban 17-30 százalék között van a baloldal (egy hónapja még 26-35 százalék volt), a 10-14 százalék után 12-19 százalék a Jobbik támogatottsága. Az LMP-t a Századvég után most már a Tárki is a parlamentbe jutást jelentő támogatottságúra mérte.

Forrás: Index.hu
Forrás: Index.hu

Abszolút vezet a Fidesz Pécsett is

A Pécsi Újság a napokban azt írta, egy kiszivárgott helyi közvélemény-kutatás alapján, hogy a Fidesz előnye behozhatatlan Pécsett és már a Jobbik szorongatja az MSZP-t. Vagyis könnyen elképzelhető, hogy helyben a Jobbik jelöltjei megverik Tóth Bertalant és Szakács Lászlót.

A 800-800 fős, mindkét választókörzetet érintő reprezentatív mintán végzett kutatás megállapítja, hogy a Fidesz előnye majd 40 százalék a baloldalhoz képest Pécsen, ami behozhatatlan előny. A szakértői összegzésben azt írják, hogy bár a baloldali-liberális tömörülés gondolata jónak tűnt, mégis inkább bukott ezen a baloldal, mint hogy nyert volna szavazatokat. A biztos szavazók és a bizonytalanok többsége ugyanis nem szavazna Tóth Bertalanra és Szakács Lászlóra, mert nekik magas a korrupciós indexük és „inkább nem a pécsieket képviselik” – írják.

[note note_color=”#000000″]Semmi nem biztos

Az mno.hu óvatosságra int cikkében. Azt írják, az elmúlt öt országgyűlési választás előtt készült februári felmérések közül egyedül a 2006-os lóg ki. Akkor az intézetek egyértelműen ellenzéki győzelemre számítottak, ehelyett a kormányzó MSZP–SZDSZ-kettős még a 2002-es szereplésénél is jobb eredményt ért el.

Ami a mostani kormánypártok számára egyértelműen figyelmeztető jel, hogy mind 2006-ban, mind 2010-ben lényegesen jobb számokat mutattak az intézetek, mint amit végül a választáson kapott a párt. Legutóbb 2002-ben sikerült a februári felméréseknek eltalálniuk azt a százalékos eredményt, amit a Fidesz végül kapott a voksoláson.[/note]