Az oktatói készségeket fejlesztették az ÁOK-on

A Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának kiemelkedően fontos, hogy minél pontosabb képet kapjon az oktatás hallgatói elégedettségéről, ennek érdekében a kar Feedback Bizottsága évek óta jelentős fejlesztési munkát végez.

hirdetés

November 13-án a PTE ÁOK Dékáni Tanácstermében készségfejlesztő workshopot rendeztek a kar oktatói számára, melynek célja az elégedettséget növelő tényezők bemutatása és megbeszélése volt.

– Az volt az elsődleges célunk, hogy egy olyan használható, mindenre kiterjedő oktatási minőségbiztosítási rendszert hozzunk létre, ami később az oktatásfejlesztés alapjául szolgálhat, meghatározhatja annak irányát – fogalmazott dr. Schlégl Ádám, a Feedback Bizottság feldolgozás vezetője. – Ennek a programnak az egyik kimenetele volt ez a workshop, aminek egyik legfontosabb eleme, hogy sikerült megteremtenünk egy kommunikációt az oktatók és a hallgatók között

Az intézetek, klinikák, valamint az egyes oktatók munkájának megítéléséhez nagyban hozzájárulnak és fontos információkkal szolgálnak a hallgatói elégedettség-mérések, de rámutatnak olyan tényezőkre is, melyek fejlesztésével tovább növelhető az oktatás színvonala és a diákok pozitív véleménye.

pote4

– Európa és világviszonylatban is kiemelkedő rendszert sikerült összehoznunk, ami tudományos feldolgozásra is alkalmas, érvényes adatokat nyújtott számunkra – hangsúlyozta Schlégl Ádám.

A munkaértekezlet jellegű programon prezentációk segítségével ismertették a kutatás eredményeit, a felkért előadók és gyakorlatvezetők röviden bemutatták a „jó gyakorlatokat”, majd az oktatók és a hallgatók megbeszélték az ötleteiket és a már bevált módszereket. Emellett a workshop legfontosabb feladata az volt, hogy segítse az oktatókat abban, miként tehetik színvonalasabbá az oktatásukat, a kurzusaikat és elégedettebbé hallgatóikat.

Schlégl Ádám kiemelte, a hallgatók számára az a fontos, hogy az oktatókkal együtt töltött idő minél hasznosabb legyen. – Az életre, a későbbi szakmára, a mindennapi klinikai, kutatói gyakorlatra neveljük a hallgatókat, de számukra a következő akadály a vizsga, amin nem nagyon látnak túl, de nem is tehetik ezt meg, így számukra a hasznosság abban nyilvánul meg, hogy a vizsgafelkészülésben segít-e az együtt töltött idő – tette hozzá a bizottság feldolgozás vezetője.

Az orvoskar saját színjátszó csoportja, a Phonendoscope színház rövid jelenetei segítették a rendezvény baráti hangulatát. (x)