Az olcsóbb távhőért dolgoznak

Napi pár száz forint a meleg...

Összesen több mint egymilliárd forint értékű korszerűsítést hajtott végre a pécsi távhőrendszeren az elmúlt időszakban a PÉTÁV Kft. A következő években 4 milliárdot fordítanak fejlesztésekre. 

hirdetés

A fejlesztések révén új hőközpontokat alakítottak ki, elhasználódott vezetékszakaszokat cseréltek ki, valamint új fogyasztókat vontak a rendszerbe.

Mint azt Vida János igazgató elmondta, Pécs és a PÉTÁV Kft. fontos célkitűzése, hogy a társaság a pécsi fogyasztók számára versenyképes és korszerű szolgáltatást nyújtson. A cég ennek érdekében az elmúlt két évben európai uniós pályázatok keretében több mint egymilliárd forintnyi fejlesztést hajtott végre a pécsi távhőrendszeren.

A beruházások során hat szolgáltatói tömbhőközpont helyett 48 új, épületenkénti hőközpontot alakítottak ki, kicseréltek tíz nagy hőveszteségű vezetékszakaszt. Mindezek eredményeként csökkent a hálózati energiaveszteség, javult az ellátás biztonsága, kisebb lett a karbantartási költség.

petav

A korszerűsítések mellett a legfontosabb cél, hogy folyamatosan növekvő fogyasztói kört vonjanak be a megújuló alapú, zöld távhőszolgáltatásba. Tavaly távhőre kapcsolódott a PTE Honvéd utcai klinikai tömbje és a gyermekotthon épülete.

Az idei év legfontosabb távhős piacbővítő beruházása az Ércbányász lakótelep és a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság Athinay úti és Légszeszgyár utcai épületeinek távhőre csatlakozása volt. Szintén távhőt használ már a Légszeszgyár u. 10. szám alatti társasház és a pezsgőgyár új hőközpontja. A közeljövőben csatlakozik a távhőrendszerre a Horvát Színház és a Rákóczi úton épülő új, 100 lakásos társasház is. A következő években a cég további 4 milliárd forintot szeretne költeni fejlesztésekre.

Csizi Péter országgyűlési képviselő szerint elvárás a cégtől, hogy a pécsi távhő hosszabb távon is a legolcsóbbak közé tartozzon az országban, ezért további komoly fejlesztések lesznek.

– Pécs hét évvel ezelőtt az ország egyik legdrágább fogyasztási helye volt a távfűtést illetően, addig ma már a legolcsóbbak közé tartozik. Fontos a technikai haladás, hiszen minden egyes fejlesztés azt eredményezi, hogy ha minél korszerűbb a rendszer, akkor annál könnyebb alacsonyan tartani a szolgáltatás árát. Folyamatosan azon dolgozunk, hogy a pécsi távhő a következő évtizedekben is a legolcsóbbak közé tartozzon a nagyvárosok között – fogalmazott a politikus.