Amnesty International: Pécs csatlakozott a nemek közötti bérszakadék felszámolását célzó kampányhoz

Pécs önkormányzata is csatlakozott az Amnesty International országos kampányához, amelynek célja a nemek közötti bérszakadék megszüntetése.

Az Amnesty International Magyarország tavaly március 8-án indította el az „Egy Lépéssel Közelebb” elnevezésű kampányát, a jogvédő szervezet arra kérte a kampányhoz csatlakozó cégeket és önkormányzatokat, hogy az idei nőnap alkalmából hozzák nyilvánosságra a nemek közötti bérkülönbséggel kapcsolatos adataikat. A kampány célja, hogy a partnerek segítségével szélesebb körben felhívják a figyelmet a problémára és így másokat is átláthatóságra és cselekvésre ösztönözzenek.

A kezdeményezéshez – több tucatnyi cég és más városok mellett – Pécs önkormányzata is csatlakozott, kinyilvánítva ezzel a gesztussal, hogy fontosnak tekintik a nemek közti egyenlőtlenségek felszámolását és a bérszakadék, azaz a nők és férfiak órabére közötti átlagos különbség, megszüntetését.

Fontos ez, hiszen az Amnesty International Magyarország lapunkhoz eljuttatott közleménye szerint a nők férfiakhoz viszonyított jövedelemhátránya 11 és 18 százalék között van, ha pedig a nők által végzett láthatatlan munkát (háztartási feladatok, gyerekek nevelése, idősebb hozzátartozók ápolása) is ideszámítjuk, a bérkülönbség még jelentősebb. Mint írják, sok esetben „az egyenlő munkáért egyenlő bér” elve sem valósul meg a gyakorlatban.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint, 2019 első felében a férfiaknak átlagosan bruttó 68 ezer forinttal volt magasabb havonta a keresete, mint a nőknek.

A szervezet kiemelt célja egy olyan jogszabály-módosítás kezdeményezése, amely arra kötelezi a munkáltatókat, hogy évente nyilvánosságra hozzák a fenti adat által jól szemléltetett bérszakadékra vonatkozó adataikat egy olyan központi honlapon, ahol ezek mindenki számára kereshetővé és összehasonlíthatóvá válnak.

Forrás: Amnesty International Magyarország

„A probléma megoldásának első lépése a nemenkénti és munkatípusonkénti összesített béradatok átláthatóvá tétele. Pontos adatok és transzparencia nélkül lehetetlen bármilyen stratégiát kidolgozni az bérszakadék megszüntetésére. Magyarországon a fizetés körüli titkolózások miatt sokan nem is tudják, ha kevesebbet vagy többet keresnek az azonos pozícióban lévő ellenkező nemű munkatársuknál” – foglalják össze a helyzetet közleményükben.

Mi áll a bérszakadék hátterében?
A nemek közötti bérszakadék hátterében számos tényező áll. Az oktatási és munkaerőpiaci szegregáció eredményeképpen a nők által gyakrabban végzett munkák jellemzően kevesebb jövedelemmel járnak, az üvegplafon jelenség (egy megfelelő képességekkel és képzettséggel rendelkező női munkavállaló egy bizonyos szintig tud csak előrelépni a munkahelyén) következtében pedig a nők aránya a magasabb pozíciókban drasztikusan csökken. A bérszakadékot a munka-magánélet egyensúlya is befolyásolja, hiszen a nők többsége jóval gyakrabban lát el fizetetlen gondozási feladatokat, ami ahhoz vezet, hogy nagyobb arányban hagyják el munkahelyüket vagy dolgoznak részmunkaidőben.

Az Amnesty International Pécsett

A szervezet idén januártól már nem csak Budapesten van jelen, Pécsett is foglalkoztatnak egy regionális koordinátort, akinek a feladatai közé tartozik például a közösségi programok, események és emberi jogi képzések szervezése, valamint a helyi aktivista csoportok támogatása.

A fenti kampányon kívül az Amnesty International Magyarország idei – Pécsett is releváns – témái közt megtalálható még:

  • A jogállamiság kérdése, melynek keretében idén már a második szakmai kutatás jelent meg a szervezet honlapján a magyar bíróságok függetlenségével kapcsolatban.
  • A diákokat, szülőket, pedagógusokat és az emberi jogok iránt elkötelezett civileket egyaránt megszólító emberi jogi oktatás.
Mi is az Amnesty International?
Az Amnesty International Magyarország egy magyar jogvédő civil szervezet, amely azért dolgozik, hogy az emberi jogok mindenkit megillessenek. Olyan magánemberek alkotják, akik tagként, támogatóként vagy aktivistaként munkájukkal és adományaikkal segítik a célok megvalósítását. Így biztosítható a politikai ideológiától, kormánytól, gazdasági hatalomtól és egyháztól való függetlenség.