Az LMP egy jól kidolgozott, igazságos adórendszerrel lépne kormányra – derült ki Szél Bernadett miniszterelnök-jelöltjük szavaiból. A pécsi sajtótájékoztatójukon, amit az Új Kezdet párttal együtt tartottak, szó esett még az önkormányzati dolgozók bérrendezéséről is.

hirdetés

Szél Bernadett, az LMP elnöke szerint a kormány célja a széthúzás keltése, nem pedig a valós problémákkal való foglalkozás – fogalmazott.

– Az önkormányzati dolgozók éhbérért dolgoznak, a napokban már sokadszorra sztrájkoltak világos, nyílt követeléseikkel – mondta. Ugyanakkor Baranyában már korábban is csak arról volt szó, hogy talán 3-4 hivatalban lehet munkabeszüntetés, ám sztrájkról végül nem érkezett semmilyen hír – totális érdektelenségbe fulladt.

Az LMP mindenesetre vitanapot kezdeményezett az önkormányzati dolgozók bérköveteléseivel kapcsolatban, ahol a parlament elé viszik a követeléseiket, ezzel akarnak  nyomást gyakorolni a kormányra.

Szél szerint a bérválság számos egyéb problémát is magával hoz, mint például az elvándorlást. Amíg a béreken nem változtatnak, addig nem fog jó pályára állni az ország. Az LMP egy jól kidolgozott, igazságos adórendszerrel lépne kormányra.

Gémesi György, az Új Kezdet elnöke elmondta, programjuk egyik legfontosabb pontja a vidékfejlesztés. Szerinte a jó gazdasági mutatók mögött az uniós források és a külföldről hazautalgatott pénzek állnak. Aggodalmát fejezte ki ő is az önkormányzati dolgozók helyzete miatt, szerinte a jó szakmai munkához elengedhetetlen a jó egzisztencia.

Keresztes László Lóránt pécsi önkormányzati képviselő is az önkormányzatiság válságáról beszélt Pécsen, ami már nem csak a kistelepüléseket fenyegeti.

– Pécs kísérleti terep a kormány szemében. Egyszer már átvállalták az adósságát, azóta ismét felhalmoztak egy óriási összeget. Most elvették a város önállóságát és a pécsiek ingatlanvagyonát jelzáloggal terhelték – mondta Keresztes.

Az LMP többször ellentmondásba bonyolódott a kvótakérdést illetően, mondván, hogy az LMP el tudja fogadni, hogy az Európai Unió kötelező kvótarendszerrel kezelje a menekültügyet. Szél Bernadett ezzel kapcsolatos kérdésünkre a következőt válaszolta:

– Mi nem támogatjuk a felülről nyitott kvótát.

Részletes magyarázattal ezúttal sem szolgált Szél, hogyha felülről nyitottat nem, akkor mégis milyen betelepítési kvótát támogathatnak, hiszen rengeteg illegális bevándorló jött Európába az elmúlt években, sokan pedig nem is háborús övezetből érkeztek.

Nem közösködik az LMP

Keresztest arról kérdeztük, vajon elfogadná-e az MSZP és a DK támogatását, ha Mellár Tamás függetlenként induló jelölt visszalépne a Pécs 1-es választókörzetben. Ő elmondta, semmilyen körülmények között sem kér az MSZP és a DK támogatásából. Szerinte ezek a pártok a túlélésre játszanak.

Mellár Tamás személyével kapcsolatosan úgy nyilatkozott, hosszasan beszélgettek, sok gazdaságpolitikai kérdésben egyetért vele, ám a korszakváltás lehetőségét más-más módon látják, így nem is tudja támogatni.