Az ÖPE kinyitja a kapuit a választáson

A jelenlegi városvezetés működését és az ellenzéki tüntetéseket is elutasítja az ÖPE, szerintük felül kell emelkedni a pártokon – közölte Kővári János, az egyesület polgármesterjelöltje a csütörtöki sajtótájékoztatón. 

hirdetés

Az esemény elején Vozár Pál, az Összefogás Pécsért Egyesület (ÖPE) alelnöke elmondta, Kővári János polgármester-jelöltként vezeti a kampányukat, céljuk, hogy a pártokon felülemelkedő összefogást hozzanak létre, ami szerintük Pécs gazdaságát és társadalmát “fejlődő vágányra állítja majd”.

– Nem kötöttünk senkivel sem szövetséget és úgy gondoljuk, nem kell sem kinyitni sem pedig bezárni semmiféle ajtót – emelte ki Vozár Pál, aki hozzátette nem pártlobogók alatt, hanem ügyek mentén politizálnak.

Kővári János (középen) indul a polgármesteri posztért

A sajtótájékoztatón kiderült az is, a 2014-ben kialakított Élet városa program lesz az, ami alapján 2019-ben is dolgozni fog az egyesület, sőt tulajdonképpen ez lesz Kővári János polgármesteri programja is és a 4 évvel korábbi kampányfelépítést is megtartják. Jelöltjük kiválasztása mellett egyébként az ÖPE szerint az áll, hogy országos kapcsolatrendszerrel és sokrétű politikai tapasztalattal rendelkezik, valamint mindig is a város érdekeit tartotta szem előtt.

Kővári János szerint a derű és a dinamika hiányzik a városvezetésből. Ismertette azt is, milyen lépéseket tett szerinte az ÖPE a pécsi gazdaság és társadalom fejlesztéséért eddig és mik a terveik a jövőre nézve.

– Egyértelműen új korszaknak kell kezdődnie, amikor átlépünk a pártérdekeken, az irigykedésen, a hatalomkoncentráción és a gyűlölködésen, ami az elmúlt 30 évben Pécsett megfigyelhető volt. A pártháborúban nincs értelme részt venni. Pécs legyen a pécsieké, ne a pártoké – hangoztatta Kővári János, aki azt is elmondta, hogy 19 egyéni képviselőjelöltjük is lesz a választásokon. Széles összefogásban gondolkoznak, pártokkal és civilekkel is egyeztetnek.

Vozár Pál alelnök, Kővári János elnök és Fazekas István alelnök

Az elnök kitért arra is, hogy szerinte az ÖPE elnökségi tagja, volt városházi képviselője, Vicze Csilla nem fog ellene indulni, annak ellenére, hogy Keresztes Lóránt az LMP társelnöke egy másik pécsi lap szerint tárgyalásba kezdett vele. Kővári János hozzátette, ez maximum együttműködési alap lehet, hiszen ha az LMP valóban az ÖPE volt képviselőjét tartja alkalmasnak a város vezetőjének, akkor nyilván hitelesnek tartja az egyesület politikáját.

Mellár Tamásnak, az MSZP-P politikusának a szervezete által indítandó jelöltről, Péterffy Attiláról és mozgalmáról elmondta, mögöttük az MSZP és a DK áll, míg az ÖPE pécsi civilek által alapított közösség, akik tenni szeretnének a városért.

Fazekas István, az ÖPE gazdaságpolitikájáért felelős alelnöke elmondta, szerinte Pécs patrióta gazdaságpolitikát kellene, hogy folytasson, ami nagyon minimális mértékben már megvalósult, de ez nem elég. Úgy látja, hogy a vállalkozások kényszerhelyzetben mozognak olyan pályán, amiből nem sülnek ki komoly gazdasági eredmények. A pécsiek csak alvállalkozók alvállalkozói lehetnek ebben a formában.

– Nem megoldás, hogy néhány évente politikai alapon kierőszakolunk pénzeket a kormányzattól és ezzel próbáljuk lélegeztetőgépen tartani a várost. Úgy nézünk ki az egész ország előtt, mint egy tehetetlen, haszontalan város, mintha az itteni emberek és vállalkozások valahol megálltak volna a törzsfejlődésben – mondta Fazekas István.

hirdetés

Hirdetés