Még több fenyőt kell kivágni a Mecsekben

Bordóval a feketefenyők egy korábbi képen

Akár a feketefenyők 50-60 százaléka eltűnhet a Mecsekből, miután nem sikerült megállítani a fák gombásodását. A két éve tartó fakitermelés várhatóan elhúzódik. A kitermeléshez leszerződtetett igáslovak eddig kétezer köbméter fát mozgattak meg, akár életük végéig dolgozhatnak.

hirdetés

Rohamosan terjed a mecseki feketefenyők gombabetegsége. A mecseki parkerdő területén a kezdeti becslés szerint kétezer egyszáz köbméter, az adriai partvidéken őshonos feketefenyőt kellett volna kivágni, mert a szélsőséges időjárás miatt tönkrement az immunrendszerük. A szakemberek a beteg állomány kivágásával akarták megállítani a fertőzést, azonban nem sikerült. Mára úgy néz ki, hogy 3000 köbméter fenyőt kell kivágni. A kitermelt fákat faipari és energetikai célokra hasznosítják, helyükön, ahol erre szükség van, makkot vetnek, őshonos fafajok csemetéit ültetik el.
lo1

A beteg fákat a kivágás után rögtön osztályozzák, a hibátlan részeket egy osztrák faipari cég vásárolja fel, a gyengébb minőségűt tűzifaként értékesítik. Azzal, hogy az őshonos fáknál 5-10 méterrel magasabb feketefenyők száma jelentős mértékben lecsökken a hegység déli oldalán, megváltozik a táj képe.

A fákat még az 1800-as évek végén kezdték betelepíteni az akkor még kopár Mecsekoldalra. Ültetésük sikerrel járt: néhány évtized alatt zöldbe borították a korábban “csupasz” hegyoldalakat. Néhány évvel ezelőtt azonban két gombafaj komoly károkat okozott bennük. A fák nagy része részben, vagy teljesen elszáradt.

Előbbieket vegyszeres kezeléssel próbálják menteni, utóbbiakat azonban ki kell vágni, mert egészséges fákat fertőzhetnek meg, esetleges kidőlésük pedig lakóházakat, emberéleteket veszélyeztet.

A tervek szerint 2015-ben lezárul a beteg fák kivágása, de a gomba terjedése miatt folyamatos, évekig elhúzódó munkára lesz szükség. A legkisebb környezeti terhelés érdekében a fákat szálalásos módszerrel, irányított döntéssel termelik ki és egy igásló segítségével szállítják a depóhelyekre, mert a természetvédelmi terület miatt tilos a gépi kitermelés.

A területre új lovat kellett szerződtetni. Letti, a 14 éves hidegvérű törzskönyves kanca sokkal erősebb és nyugodtabb, mint elődje Dáriusz, aki két évig dolgozott a parkerdőben. Lettinek egy éve naponta 30-40 fával kell megbirkóznia, egy 200 hektáros területéről hurcolja a kivágott fákat, jelenleg a Tettye feletti fenyvesben – mondta lapunknak Joó Sándor, a fakitermeléssel megbízott vállalkozó. Gazdája korábban csak munka után találkozott kedvencével, most már elválaszthatatlan társak.

– Dáriuszt, ahogy Lettit is kiképeztük a feladatra. Magas fűben és erdőben lovagolt vele a kislányom, hogy megszokja a bozótost és az ágas-bogas munka körülményeket – mondta a lapunknak Joó Sándor. – A védett terület miatt a fakitermelést nagyon óvatosan kell végezni, a növényeket és a talajt is óvni kell, hogy ne okozzunk kárt semmiben– tette hozzá a fakitermelő.