Az otthon melege fél évszázada

Ötven éves a PÉTÁV Kft.

A vidéki városok közül elsőként Pécsen alakult meg önálló távhőszolgáltató társaság. Ötven évvel ezelőtt, 1967. január 1-jén indult el a Pécsi Hőszolgáltató Vállalat, mindenki által ismert mai nevén a PÉTÁV története.

hirdetés

A kezdet nem volt egyszerű.

Távfűtés ugyan már létezett néhány éve a városban, de a Gázművek egyik egységeként működött. Az új cégnek az alapoktól kellett építkeznie. A PÉTÁV mai, Tüzér utcai központja még nem állt, ezért az első távhős dolgozók kényszerből a hőerőmű mellett, egy barakképületben rendezkedtek be. Nehézkes volt a közlekedés is, a cég mindössze egy, nem túl megbízható teherautóval rendelkezett. A szerelők busszal és kerékpárral tudtak eljutni azokhoz a lakásokhoz, csőszakaszokhoz, ahol a feladataik voltak.

Szakemberből sem volt elég.

A Gázművektől átlépők mellé folyamatosan toborzott új embereket a társaság. Szerencsére néhány hónap alatt összeállt az a csapat, akikkel zökkenőmentesen fel lehetett készülni az első teljes fűtési szezonra.

Szolgáltatni ugyanis a nehézségek ellenére is magas színvonalon kellett: az első perctől kezdve ötezer komlói és pécsi lakás fűtéséért felelt a PÉTÁV. Ráadásul ez a szám folyamatosan növekedett: csak az első évben további ezer ingatlan kapcsolódott a távhőhálózatra.

Az igények pedig szinte kielégíthetetlenek voltak. A korabeli dokumentumokból látszik, Uránváros egyedi fűtésű házainak lakói folyamatosan szerették volna elérni, hogy korszerű, tiszta és kényelmes távfűtésre cserélhessék a kályháikat. Eközben épültek az új lakótelepek is városszerte.

50eves_hirdetes (2)(x)