Az újranyitott postákra nagy szükség volt a területek képviselői szerint

A Puskin téri, az Illyés Gyula utcai és a hirdi postahivatal újranyitása annak köszönhető, hogy az önkormányzat átvállalta az épületek működtetési költségeinek a felét. Az érintett területek önkormányzati képviselői szerint nagyon fontos volt az ott élők számára, hogy ismét elinduljon a postai szolgáltatás.

hirdetés
Uránia Mozi

A Puskin térén lévő posta bezárása után komoly felzúdulás volt a környék lakói körében, sok százan jelezték aggályaikat a terület képviselőjének, Sík László Lajosnak.

– Amikor bejelentették, hogy bezár a posta, rengeteg lakó keresett meg személyesen, de egy online felületen négyszáznál is többen jelezték, hogy ellenzik a bezárást – mondta el lapunknak Sík. – Azért is érdekes ez a helyszín, mert ez nem csak az én körzetemben lakó pécsieket érintette, hanem több másikét is. Amikor felmértük, hol lenne a legnagyobb szükség az újranyitásra, világossá vált, Gyárvárosnak szüksége van a hivatalra.

Sík László Lajos szerint a Magyar Posta Zrt. együttműködő volt az egyeztetések során, azonban úgy véli, alaposan át kellene gondolni az egységek működtetését, az ugyanis azért nincs rendben, hogy egy állami feladat ellátását részben az önkormányzatnak kell finanszíroznia.

Hasonló véleményen volt Pokorádi Gábor önkormányzati képviselő is, akinek a körzetében, az Illyés Gyula utcában szintén kinyithatott egy korábban bezárt posta.

– Ha röviden akarom összefoglalni: röhej – válaszolta Pokorádi arra a kérdésünkre, hogy mit gondol az önkormányzati finanszírozásról. – Üzletileg még valahol meg is tudom érteni a Magyar Posta döntését, hiszen külföldön is látszik már a tendencia, hogy a fizikai posták előbb-utóbb meg fognak szűnni. Az azonban nevetséges, hogy ezt most úgy próbálták megcsinálni, hogy közben az állam finoman szólva is elhanyagolta az idősek digitális átállásra történő orientálását. Ezzel igenis foglalkozni kell, hiszen például az én körzetemben is nagyon sok az idős ember, akik közül sokan nem értenek az online ügyintézéshez. Ez egy állami feladat, amit nem végeznek jól jelenleg. Így az, hogy a postai szolgáltatást, ami szintén állami feladat, csak úgy végzi el a Magyar Posta, ha az önkormányzat is beszáll mint finanszírozó? Ezért mondom, hogy röhej.

Ami az Illyés Gyula utcai hivatalt illeti, Pokorádi szerint példátlanul nagy összefogás volt a körzetében, ugyanis a nagyjából 5000 fős lakosság 700 tagja adta aláírását azért, hogy nyissák újra a postát.

Hirden is hasonló volt a helyzet, ott a helyiek szintén aláírásgyűjtéssel indítványozták a posta újranyitását, így nem csoda, hogy nagyon örültek az eredménynek – tudtuk meg Berényi Zoltántól, Hird önkormányzati képviselőjétől.

– Kértem országgyűlési képviselőnk segítségét is, ő annyit tudott tenni, hogy az illetékes államtitkárságnál egyengette a kezdeményezés útját, de ez abszolút városi ügy volt – nyilatkozta lapunknak Berényi. – Örvendetesnek találom, hogy a polgármester támogatta a megoldást. Az persze nem tetszik, hogy az állami fenntartású vállalat előzetes egyeztetés nélkül bezárt több száz hivatalt, de a döntés hátterében álló pontos számokat nem ismerem.

Berényi kiemelte, hogy bár Pécs költségvetését 71 millió forinttal terheli meg a posták működtetése, szerinte a magyar állam közben komoly összegekkel segíti a várost, például 1,2 milliárdos rezsitámogatással.

– Többször posztoltam az eseményről a közösségi oldalamon és a hozzászólások alapján azt látom, hogy ezt a kihívást a pártpolitikától függetlenül, összefogva sikerült megoldani, mindenki a saját területén tudott eredményt elérni. Szerintem a pécsieket nem érdekli, hogy a jobb- vagy a baloldal pénzéből oldódnak meg a problémái, azt szeretnék, ha a házuk előtt meg lenne csinálva a járda, a betonnak pedig nincs párttagsága – zárta gondolatait Berényi.