Azt hitték, ingyen van a “kampánypénz”

Nem tudták, hogy vissza kell adni a támogatást, ha nem szereznek elég szavazatot, ezért több képviselőjelölt is megbánta, hogy a politikára adta a fejét. A jelöltek ugyanis egymilliót költhetnek a kampányra, de a pénzzel szigorúan el kell számolniuk. Sőt, a pénz dupláját kell visszaadniuk. 

hirdetés

Van olyan pécsi választási körzet, ahol közel 50-en jelezték, elindulnának a képviselői mandátumért áprilisban. A jelöltek regisztrálása, az általuk összegyűjtött aláírások vizsgálata ugyan az elmúlt napokban folyamatosan zajlott, de a többség így is megszerezte a jogot arra, hogy megmérettesse magát a parlamenti választáson. Igen ám, de többen nem gondoltak arra, hogy nem hullik az ölükbe csak úgy a kampánypénz, ezért jó páran már most kiakadtak.

Németh Zsolt, jobbikos pécsi parlamenti képviselő a Facebook-oldalán arról írt, hogy miközben az államkincstárban várakozott a kampánytámogatási szerződés megkötésére, előtte nyolc jelölt volt az ügyintézőnél egyszerre.

– Mindegyik jelölt valamilyen ismeretlen kamupárt aspiránsa volt, s egyszerre kiabáltak az ügyintézővel, hogy mi az, hogy vissza kell fizetniük a pénzt, szó szerint azt mondták: “hogy a f***omba érjek el két százalékot?! – idézte az elégedetlenkedőket Németh. Lapunknak elmondta azt is, hogy tudomása szerint volt, aki emiatt nem is kérte a támogatási pénzt, vissza is lépett a jelöltségtől.

nemeth zsolt facebook

A szigorú szabályok szerint ugyanis az országos listát állító pártok közel 600 milliót kaphatnak maximum, ha mind a 106 egyéni körzetben sikerült jelöltet állítaniuk, az ennél kevesebb jelöltet indító pártok támogatása pedig sávosan csökken. E mellett azonban minden egyéni képviselő egymillió forintot kaphat, amit a kampányra kell költenie. Viszont el is kell számolni a pénzzel és vissza is kell fizetni, ha nem sikerült teljesíteni a feltételeket.

Számlák, bizonylatok és szavazatok nélkül ez csak “kölcsön”

A jelölteknek az államkincstár ad egy kártyát a kampányköltségekre, de erről nem tudnak készpénzt felvenni, csak számla ellenében juthatnak hozzá a pénzhez. A kiadásokkal az április 6-i választás végleges eredménye után 15 napon belül el kell számolniuk. Aki nem tudja hitelt érdemlően bemutatni, mire ment el a pénz, attól akár kétmillió forintot is visszakövetelhetnek. Szintén vissza kell fizetnie a támogatást annak a jelöltnek, aki nem kapta meg a szavazatok legalább két százalékát.

A Nemzeti Választási Iroda közölte, a jelöltnek csatolnia kell az összes kifizetést igazoló bizonylat másolatát a támogatás összegének felhasználásáról. Ha a jelölt a befizetési kötelezettségét határidőben nem teljesíti, akkor a kincstár a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál kezdeményezi a tartozás adók módjára történő behajtását. Egyébként nem kötelesek igénybe venni a támogatást a jelöltek.