Babyboomot hoznak a frontok Pécsen

Egyes napokon dupla annyi baba is világra jön a pécsi szülészeten, mint átlagosan. Az ok a szeszélyesen változó nyári időjárásban keresendő: amikor a frontok jönnek, mennek, a mindennapos anyukáknál könnyebben beindul a szülés.

hirdetés

Bár ellátási problémák nem keletkeztek, hiszen a pécsi szülészeti klinikán felkészülnek az ilyen esetekre, az utóbbi hetekben komolyan próbára tette néhány alkalommal a dolgozókat a szokatlanul sok gyermekáldás. Többször előfordult, hogy a napi átlagos 7-8 szülés duplája is összejött a különböző időjárási frontok miatt.

– Minden évben vannak ilyen időszakok; általában erőteljesebb fronthatások idején szaporodnak meg a szülések, kezdődnek meg a fájások a mindennapos anyukáknál. A koraszülések pedig akkor sűrűsödnek meg, ha melegfrontot vált hidegfront – mondta lapunknak Ertl Tibor professzor, a klinika egyik elismert, sokat tapasztalt munkatársa.

Jobban teljesít a gólya
Jobban teljesít a gólya

Bár pontosan az orvosok sem tudják a frontok idején jelentkező babyboom okát, a klinikán már előre készülnek ügyelettel a jelenségek előtt, hogy semmiképpen se legyenek ellátási gondok. A feltétételezések szerint a légnyomás csökkenése összefügghet a burokrepedéssel. Az orvosok a várandós kismamáknak azt szokták tanácsolni, hogy az utolsó hetekben, pláne, ha változékony időjárásra van kilátás, már ne utazzanak messzire otthonuktól.

A szülészorvosok azt mondják, a baba akkor könnyebben utat tör magának időjárás-változás esetén, ha az anyuka nem frontérzékeny. Utóbbi esetben pedig azt ajánlják, ha nem akarnak idő előtt szülni a kismamák az utolsó egy-két hétben, frontok idején pihenjenek, ragaszkodjanak az ágynyugalomhoz, kerüljék a napozást, a lépcsőzést, a megerőltető mozgást.

A pécsi klinikán egyébként évi 2600-2700 szülést vezetnek le, a számok azt mutatják, hogy a 2000-es évek második felében egyre kevesebb baba látta meg a napvilágot, de a negatív tendencia tavaly megszakadt. Az új családtámogatási rendszer és a válságból való kilábalás újból pozitív változást hozhat a társadalomkutatók szerint.