Bajban van egy hatéves daganatos kisfiú családja

Gergő gyenge még, de gyógyul

Pécsre járt kezelésre az a Somogy megyei kisfiú, akinek súlyos betegségét ugyan láthatóan kikúrálták, szülei azonban a viszontagságok után saját ház nélkül maradtak. A Buczku család története egyszerre felemelő és szomorú.

hirdetés

Buczku Gergő nagyon beteg volt. Ahogy azt szülei egy lapunknak küldött levélben írták, a hatéves csokonyavisontai kisfiúnál tavaly májusban jelentkeztek a tünetek, nagyon sokat hányt, és senki nem tudta, hogy miért. Az orvosok kezdetben úgy gondolták, hogy vírusfertőzése van, de Gergő hasfájása és rosszullétei nem múltak el, és lassan mozgása is szétesetté vált.

Gergő gyenge még, de gyógyul
Gergő gyenge még, de gyógyul

Az orvosai beutalták a pécsi diagnosztikai központba egy MR-vizsgálatra, ahol kiderült, hogy a kisfiú agyán két nagy és számos kisebb daganat van, valamint gerincén is találtak a tumorból. Ezután több komoly műtéten és gyógyszeres kezelésen esett át, és rendszeres sugárterápiára is jártak vele szülei. Fejébe söntöt ültettek, hogy levezessék a felgyűlt agyvizet. A kemoterápia mellékhatásaként Gergő nem bírt enni, ezért gyomorszondát kapott.

Gergő testvéreivel ünnepli születésnapját
Gergő testvéreivel ünnepli születésnapját

Szerencsére a pécsi kezelés után a fiú idővel tünetmentessé vált, ezért megkezdődhetett immunrendszerének helyreállítása, amelyet őssejtbeültetéssel értek el Budapesten. Az eljárás sikeres volt, és ugyan a felépülés nagyon lassú és viszontagságos – mesélte a fiú édesanyja –, Gergő alapjában véve a gyógyulás útjára lépett.

Pécsett gyógyult a kisfiú
Pécsett gyógyult a kisfiú

Ez azonban nem jelenti azt, hogy a kisfiúnak már semmi baja. A betegség és a rengeteg műtét folyományaként Gergő nagyon legyengült, mindössze 17 kilogramm, kalciumhiányos csontjai pedig még ezt a pehelysúlyt sem bírják el, ezért júniusban még a talpcsontjai eltörtek. Sokáig nem tudott járni sem – noha kúszva-mászva már ügyesen és lendületesen mozgott –, azonban nemrég kapott lábmerevítő kötéseket, amelyekkel már tud sétálgatni, noha szülei és egy heti rendszerességgel hozzájuk járó gyógytornász is segíti ebben. Ez látható azon a videón is, amelyet lapunknak küldtek.

Gergő szülei lapunknak elmondták, hogy nagyon elégedettek a pécsi gyermekklinika orvosaival, és hálásak nekik fiúk felépüléséért, hiszen előreláthatóan egy év múlva már rohangálhat lánytestvéreivel és barátaival – akikkel egyébként már tud játszani.

Nemsokára rohangálhat barátaival
Nemsokára rohangálhat barátaival

Mint azt szülei elmondták, Gergő már eleven, nincs rossz kedve. Jelenleg még benne van a gyomorszonda, amit csak azután vehetnek ki, ha a kisfiú eléri a 20 kilogrammos súlyt. A mellkasában lévő kanült azonban a napokban kivehetik. Hetente járnak vérvételre Pécsre, ahol a kisfiú felépülését és vizsgálatainak eredményeit folyamatosan figyelik. Gergő szülei bizakodnak, de elmondták, hogy igazán csak akkor fognak megnyugodni, ha az őssejtbeültetés utáni 5 éves várakozási idő úgy telik el, hogy fiúknak semmi baja nem lesz.

A család mindent megtesz a kisfiúért
A család mindent megtesz a kisfiúért

Van azonban egy másik probléma is, amely Gergő betegségével érkezett a Buczku családba. Ez pedig a pénzhiány. A fiú apja lakatosként dolgozik, édesanyja pedig vele van otthon. Minden tartalékukat a műtétek, gyógyszerek, és a folyamatos utazással járó költségek vitték el. A bajban azonban nagy segítséget kaptak. A gyes mellett – mesélték Gergő szülei – két alapítvány is utal nekik összesen 30 ezer forintnyi támogatást, a csokonyavisontai református egyházközösség pedig több mint félmillió forintot gyűjtött össze nekik a betegség és a felépülés költségeinek fedezésére. Ebből vettek többek között atkamentesítő porszívót, párátlanítót és egy speciális mosógépet is. Ezeket Gergő legyengült immunrendszere miatt volt szükséges beszerezniük.

Mivel minden pénzüket gyermekük gyógyulásába fektették, lakásuk felújítására nem maradt semmijük. A család jelenleg Gergő apai nagymamájának lakik, ahol be tudták rendezni a fiú különleges igényeinek megfelelő szobát. Erre saját házukban nincs lehetőség, annak rossz falai, tetőszerkezete és szigetelése élhetetlenné tette azt.

A ház felújításában a helyi önkormányzat segítene, de alapanyagra nem futja a Buczku családnak, és lapunknak elmondták, hogy egy új lakás feltehetően olcsóbb is lenne, mint a régi felújítása. Az önkormányzatnak azonban nincs üres családi háza Csokonyavisontán. Ugyan a család jelenleg is segítségre szorul és várja a támogatásokat, mégsem szomorkodnak, hiszen legalább Gergő jobban van.