Tízmilliárdos adóssága van Matyi Dezső cégének?

Ki fog tálalni

Mintegy tízmilliárd forintos kötelezettségállományt kellene kezelnie az évi 15 milliárdos forgalmat bonyolító Pécsi Direkt Kft.-nek – írja a Napi.hu.

hirdetés

A honlap szerint jelentős cégbirodalmat épített ki az elmúlt húsz évben Matyi Dezső, az Alexandra könyves hálózat alapító-tulajdonosa, akinek vagyonát 10,9 milliárd forintra becsülték, amivel az 55. helyre sorolta a legtehetősebb magyarok listáján.

Matyi Dezső központi cégét, a Pécsi Direkt Kft.-t 1993-ban hozta létre, amelynek az éves nettó árbevétele meghaladja a 15 milliárd forintot, s közvetlenül 19 cégben rendelkezik részesedéssel. Matyi Dezső további 31 vállalkozásban érdekelt, illetve volt érdekelt.

A 6,7 milliárd forint saját tőkéjű Pécsi Direkt a 2012-es mérlegadatai szerint mintegy 15 milliárd forint értékesítési nettó árbevételt ért el, ami az egyéb bevételeivel 15,8 milliárdra bővült. A legnagyobb forgalma (8,3 milliárd forint) a könyv kiskereskedelmi tevékenységből származott, míg a nagykereskedelem 4,5 milliárdot, a hang és egyéb áruk kiskereskedelme egymilliárdot hozott – írja  a Napi.hu.

Matyi_cegek_01

Ugyanakkor az is kitűnik az cégadatokból, hogy a nagyra nőtt társaság (amely 19 vállalkozásban érdekelt) tartozásai 2012. december végén meghaladták a tízmilliárd forintot. Ebből 2,8 milliárd forint volt a hosszú lejáratú hitelekből fennálló kötelezettsége, és 8 milliárdra rúgtak a rövid lejáratú kötelezettségei: 4 milliárdos hitel, kölcsön és váltótartozás, illetve 4 milliárdos szállítói tartozás. Iparági szakértők szerint ilyen mértékű hitel/árbevétel aránnyal már nem csekély kockázatot hordoz a társaság üzemeltetése.

A Napi.hu szerint a cégcsoport legnagyobb hitelezője az OTP Bank közel 3 milliárd forintos kölcsönnel, a tőke törlesztése tavaly decemberben esedékessé vált, ám ezek átütemezéséről a Pécsi Direktnek nem sikerült megállapodni a pénzintézettel. Hitelezője még a Commerzbank, az Erste Bank, az Unicredit, valamint a Széchenyi Bank is, amelynek zálogjoga terheli – a cégadatok szerint – a vállalatcsoport borászati vállalkozásának, a Matias Borászat Kft. üzletrészeit.

A Matias Borászat 2012-ben 386 milliós nettó árbevétel mellett 28 milliós veszteséggel zárta az évet, a tartozása 1,3 milliárd forintot tett ki.

A Pécsi Direkt jelenleg egy washingtoni székhelyre bejegyzett, vélhetően Matyi Dezsőhöz köthető Rainbow Publishing Llc. a többségi tulajdonosa, és üzletrésszel rendelkezi benne a két alapító tag és a cég saját maga. Az elmúlt két évben jelentősen, 200 fővel csökkent a társaság dolgozóinak száma, a 2011-es 949 után jelenleg 746 dolgozót foglalkoztat.

Ugyanakkor az is kiderül, hogy Pécsi Direkt többségi tulajdonában lévő Könyvbazár Kft.-ben 2014 januárjában 109 dolgozót jelentettek be. Egyes piaci vélemények szerint ez arra utalhat, hogy bizonyos tevékenységeket átszerveznek a két társaság között.

(Jelmagyarázat: vastag nyíl - tulajdonos, vékony - cégjegyzésre jogosult, zöld - jogutód/jogelőd)
(Jelmagyarázat: vastag nyíl – tulajdonos, vékony – cégjegyzésre jogosult, zöld – jogutód/jogelőd)

A Napi.hu annak is utánajárt, hogy az addig a Rainbow Publishing Llc. tulajdonában lévő Szivárvány Üzletház Kft.-nél is változás történt tavaly ősszel, a többségi tulajdonosa Dallos István lett (a Pécsi Direkt korábbi felügyelőbizottsági tagja, az informatikai cégeinek vezető tisztségviselője), míg a kisebbségi tulajdonos Matyiné Szabó Tünde (Matyi felesége). Tavaly decemberben profilt is váltott a kft.: a fő tevékenysége a saját és bérelt ingatlan bérbeadása, üzemeltetése helyett a könyv-kiskereskedelem lett. A vállalkozás ügyvezetője tavaly augusztusig Matyi Dezső volt, azóta Matyiné Szabó Tünde.

Az írás összegzi, hogy a cégcsoport jelentős kiadói tagja, a 2012-ben több mint 1,2 milliárd forint nettó árbevételt elért Alexandra Könyvesház Kft., amely Matyi Dezső egyszemélyes tulajdonában áll. E cég ügyvezetői székében tavaly szeptemberben cserélt helyet az üzletember és felesége, Matyiné Szabó Tünde. Tavalyelőtt 671 milliós nettó árbevételt ért el az Európa Könyvkiadó Kft., amelybe 2005-ben szállt be Matyi Dezső, s 2008-tól 2013 szeptemberéig többségi tulajdonosa volt. A kiadónak jelenleg 9 magánszemély és a cég saját maga a tulajdonosa; Matyi Dezső továbbra is rendelkezik benne üzletrésszel, s tavaly szeptemberben új tulajdonosként feltűnt két leánya, Matyi Alexandra és Bianka is – derül ki a Céginfo.hu adataiból.

 • tovanda

  Díjazom a dögölj meg hozzászólását,én még mindig rab vagyok!! Sajnos!! és a féreggel is egyetértek! Mert igenis az!

 • dögölj meg

  Matyi a féreg! Voltam alexandra alkalmazatott, minimálbéren tengetett minket, és ma sem más a helyzet.
  Remélem tönkremegy!

 • Romhányi Piroska

  Hihetetlen mit enged meg magának az a kövér disznó!Nemcsak oligarchia hanem egy igazi féreg,aki mindenkin át akar gázolni!Hajrá Matyi!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • Szekeres András

  Aki szereti a focit az csak megköszönheti,hogy ennyi pénzt beletett a sportba.Csányi úr és az MLSZ csak kivett a mézesbödönből!Az eredmény 8-1!Kiváló munka!

 • Hm

  Matyi Úr asztalra csapott (helyesen), mert Dunántúl legnépesebb városának a 150.000 lakosú Pécsnek, morzsákat adnak a stadionfelújításból (persze ez is csak ígéret, máshol már építik, többszörös pénzből)

 • Szürke veréb

  A mérleg adatokból kimaradt a társaság követelése, közel 7,5 millárd

 • Mi nagyon sokan

  MD-nek szurkolunk!!!!! Elég piszok dolog, amit bizonyos emberek művelnek, hogy tönkretegyék!!!((((

 • Hm

  Hajrá Matyi Dezső!

 • Péter Anett

  Matyinak drukkolunk!Úgyis az igazsàg győz…!

 • Pécsi

  Gondolom, hogy ennek sokan örülnek most. Akkor mégis csak van kapcsolat az OTP és Matyi között? Én minden esetre drukkolok neki, hogy kerüljön egyenesbe.