Bajban vannak a pécsi meddő betegek

Sok pécsi meddőségben szenvedő beteg csak a mesterséges megtermékenyítésben reménykedhet, ha gyermeket szeretnének. Azonban sem Pécsett, sem az országban nem működik jelenleg spermadonáció.

hirdetés

Az ország spermadonációval foglalkozó intézetei panganak az ürességtől, miután a tisztiorvosi szolgálat tavaly nyáron betiltotta a mesterséges megtermékenyítéssel foglalkozó KRIO Intézet spermaimport-tevékenységét. A cég Dániából hozott be spermát a rászorulóknak, azonban kiderült, hogy több donáció is ritka betegségeket hordozott.

A magyar meddő betegek többnyire ettől a cégtől szerezték be az örökítő anyagot, mivel Magyarországon a donorok spermájának minősége egyáltalán nem volt megfelelő, illetve kevés jelentkező volt..

A minták a bankban pihennek a hidegben, de nem Magyarországon
A minták a bankban pihennek a hidegben, de nem Magyarországon

Az így kialakult spermahiány pedig Pécsett is gondot okoz. Dr. Várnagy Ákos, a pécsi Meddőségi Központ nőgyógyásza és kutatója lapunknak elmondta, hogy a városban már 4-5 éve két magáncégtől hozatták a spermát, annyit, amennyire épp szükség volt. Működött ugyan egy ideig Pécsett is spermadonor-program, azonban az országos átlaghoz hasonlóan a városban sem akadt kellő mennyiségű, és megfelelő minőségű sperma. Az ugyanis, hogy a költségtérítéses sperma-felajánlás egyszerű pénzkereset lenne a férfiak számára, sarkítás a javából. Ugyanis nem minden spermadonor ad le használható spermát, sőt.

Egy donornak rengeteg orvosi vizsgálaton át kell esnie ahhoz, hogy spermája úgymond zöld utat kaphasson. A kellő spermaszámot el kell érnie a leadott mintának, a pécsi és a hazai donorok egy része pedig már ebben a szakaszban elhasalt. Több százan jelentkeztek spermadonornak, a további betegség-szűréseken, a genetikai- és vérvizsgálatokon, és főleg egy 500 kérdéses pszichológiai teszten azonban a többség elbukott, alkalmatlannak bizonyultak. A célja ezeknek a vizsgálatoknak az, hogy a betegen született gyermekek kockázatát minimalizálják. Az ironikus az, hogy miközben a szoros törvényi megkötések miatt egy – például a pszichológiai teszten elbukott – donor spermáját nem használhatják fel, ettől még az illető saját gyermeket nemzhet – tette hozzá a nőgyógyász.

Egyelőre várniuk kell a betegeknek
Egyelőre várniuk kell a betegeknek

Amikor Pécsett még helyileg gyűjtötték a spermát, 20-30 donor jutott tovább az orvosi méréseken – mondta Dr. Várnagy Ákos. Ez valamivel kevesebb, mint ahány meddőségben szenvedő pécsi vár évente használható spermára. Az az elv – folytatta –, ami miatt a tisztiorvosi szolgálat betiltotta az országba érkező spermaforgalmat, egyrészt érthető, hiszen az egészséges gyerekek születése érdekében hozott döntés volt, másrészről viszont a meddőség problémájára nem jelent megoldást.

Azoknak ugyanis, akiknek nincs más lehetőségük arra, hogy gyermekük legyen, jelenleg a pécsi orvosok csupán annyit tudnak mondani, hogy „várjanak türelemmel, a helyzet meg fog változni” – mondta a szakember. A türelem azonban idővel alábbhagy – nem mindenki ér rá a gyermekszüléssel –, sokan inkább külföldre mennek spermáért. Ráadásul a betegeknek is időbe telik, míg a kiválasztott, megfelelő spermát felhasználhatják, ugyanis ahogy a donoroknak, úgy nekik is szűrővizsgálatokon kell átesniük, melyekre a spermaválasztás után fél évvel kerülhet sor.

Kérdésünkre Dr. Várnagy Ákos elmondta, hogy egy újraindított pécsi spermadonor-programnak már kevés az esélye, annak viszont több – és több értelme is lenne –, hogy a közeljövőben újraindul egy fővárosi, központi spermabank, ahonnan újra lehet majd rendelni örökítőanyagot.