Bakot lőtt a szír mágnás Pécs kizárásával

Egyelőre nem jött be a szír származású Bachar Najarinak az a lépése, amivel ki akarta ebrudalni a pécsi önkormányzatot a Zsolnay Porcelánmanufaktúra irányításából. Mindenesetre azért a vagyonfelügyelő napokon belül ott lesz gyárban. 

hirdetés

Hiába próbálkozott a szír származású Bachar Najari azzal, hogy a pécsieket képviselő önkormányzatot és a Pécs Holdingot kipakolja a cég tulajdonosi közgyűléséből, erőlködése egyelőre nem járt sikerrel.

Szabó Iván, a pécsi önkormányzatot képviselő ügyvéd ugyanis arról tájékoztatta lapunkat, hogy a Zalaegerszegi Törvényszék nem jogerősen elutasította Bachar Najariék beadványát, amit azért indítottak, hogy a várost eltávolíthassák a tulajdonosok közül.

A végzés kapcsán várhatóan fellebbeznek majd a mágnások, ám az sokatmondó, hogy sikerült eljárási hibát vétenie a szír mágnás ötlete által vezérelt csapatnak, akit feleségével, a gyár igazgatótanácsának elnökével, Cséplő Petrával együtt néhány éve elmeszeltek, miután hamis órákat találtak egyik boltjukban.

A gyár történetének mindenesetre egyik legsötétebb szégyenfoltja az, hogy bűnügyi nyomozók jártak-keltek a manufaktúrában, miután költségvetési csalás és más – egyelőre meg nem nevezett – bűncselekmények gyanújával indítottak nyomozást.  Vélhetően a zsaruk azt is alaposan megvizsgálják majd, amiről a cég egyik alkalmazottja beszélt egy hangfelvételen, hogy ki és miként hozhat ki autóban számla nélkül termékeket a gyárból.

Bár a Szekszárdi Járási és Nyomozó Ügyészség folytatja a nyomozást, ám a dokumentum szerint a Legfőbb Ügyészség Terrorizmus, Pénzmosás és Katonai Ügyek osztálya jelölte ki ezt a hatóságot „a szükséges intézkedések megtétele végett és a nyomozás törvényessége feletti felügyeletével és a vádemeléssel kapcsolatos ügyészi feladatok ellátására”.

Azt, hogy pontosan miért került képbe a Terrorizmus, Pénzmosás és Katonai Ügyek osztálya és miért folyt bele az ügybe, egyelőre nem tudni.

A Zsolnayhoz a héten kirendelték a vagyonfelügyelőt, aki csütörtökön kezdi meg ténykedését. Az ő feladata, hogy felmérje a cég pénzügyi helyzetét; áttekinti az adós vagyoni helyzetét, ennek során betekinthet az adós könyveibe, az adós eszközeit, kötelezettségeit, szerződéseit, bankszámláit megvizsgálhatja, a gazdálkodó szervezet vezetőitől, a felügyelőbizottsági tagoktól, a könyvvizsgálótól felvilágosítást kérhet, és erről a hitelezőket is értesítheti.

A szír mágnás felesége, Cséplő Petra egyébként korábban lapunknak többek között úgy reagált a vádakra,  hogy “én meg leírom egy másik újságban, hogy a PécsMa.hu összes újságírója homoszexuális és azért írnak ilyeneket férjemről, mert nem volt kapható. Érti? Ez ugyanolyan valóságtartalmú állítás, nem?”