Bálabontás: tömeg és ökölharc

Egyre inkább trendi dolog lett Pécsen az utóbbi időben a turkálóba járás, hiszen az üzletekben olyan prémiumtermékek is elérhetőek már, amelyeket az új ruhákat forgalmazó boltok polcain meg sem lehet találni. Tehetős orvosok, bankárok, jogászok is nagy elánnal választanak az újszerű használt portékákból.

hirdetés

Bár korábban a turkálók fogalmát összemosták a kispénzűek kényszerű ruhavásárlási szokásaival, a pécsi trend azt mutatja, hogy ma már egyre többen keresgélnek ruhákat, táskákat, cipőket és kiegészítőket a tehetősebb rétegek képviselői közül is innen.

Az okot nem is kell különösebben magyarázni. A prémiumkategóriás ruhaneműk között sok olyan márkás, alig használt egyedi darab akad, amelyeket nagy bevásárlóközpontokban meg sem találni.

– Vevőink között vannak orvosok, bankárok, jogászok, akik láthatóan közel sem szenvednek pénzszűkében, mégis hétről hétre betérnek egy-egy darabért – mondja Pichler Attila, az egyik, magas minőségű, szinte kizárólag vállfás termékeket forgalmazó belvárosi turi eladója.

– Megfigyelhető, hogy azokat a cuccokat keresik, amelyek biztosan nem jönnek szembe velük másnap az utcán vagy egy társasági rendezvényen. Egy-egy jobb ingért tízezer, egy-egy klassz pólóért 3-5 ezer forintot is itt hagynak, nem beszélve a jobb bőrcipőkről és bőrkabátokról – részletezi Attila.

– Olyan darabokért jövök be, amiket nem találok meg máshol, nemcsak magamnak, de a rokonoknak is nézelődök. Egy-egy szebb táskát itt ötezerért megkapok, holott ránézésre is látszik, luxusmárkás modellről van szó. Ki látja azt, hogy lógott-e már valaki vállán vagy sem? – mondja a bolti eladóként dolgozó Zita, aki a minőségi cuccokra specializálta magát.

A menőbb darabokat általában Írországból, Angliából és Hollandiából hozzák be. Négy kategória szerint osztályozzák őket: a legmagasabb minőség ára vetekszik a bolti termékek ellenértékével, ám garantálható, hogy viselője nem olvad majd bele a környezetbe.

[frame]

Bálabontás: tömeg és ökölharc

Nem minden pécsi turkálóra jellemző azonban az idill. Több tucatnyi, idegileg jól láthatóan zaklatott ember várakozott péntek kora reggel az egyik turi előtt. Mindenki elsőként akart bejutni, de a sorrendet nem az érkezés, hanem az izomerő alakította ki. VIDEÓ KLIKK IDE!

– Félelmetes élmény volt, egyszerűen átgázolt rajtam a tömeg, úgy löktek félre, mint egy rongybabát – mondta egy fiatal lány, aki rendszeresen vásárol a pécsi turikban. Ő ugyan eddig szeretett innen ruházkodni, de most igencsak elment a kedve az egésztől.

A tömeg valóban megőrült a nyitás pillanatában, kameránk is rögzítette az eseményeket. Az emberek egymást lökdösve, taposva rohantak be az üzletbe, ahol percek alatt zsákokba gyömöszölték a teljes készletet.

– Nehogy azt gondolja, hogy ezek átlagos vásárlók – magyarázza egy idősebb nő. – Csak innen szerzik be a ruhát, aztán viszik eladni drágábban – avat be a kulisszatitkokba az asszony.

[/frame]