Felborult a balettigazgató élete

Egy ideje attól hangos a város, hogy Vincze Balázs, a Pécsi Balett igazgatója lett a Zsolnay Negyed első embere. A táncos-igazgató nagy fába vágta a fejszéjét, a családja is kevesebbet fogja látni, de nem fél a jövőtől.

hirdetés

Vincze Balázs, a Pécsi Balett igazgatója, és a Zsolnay Negyed újdonsült vezetője érzi magában a kellő erőt ahhoz, hogy Pécs két hatalmas hírnevű intézményét elvigye a vállán. Ennek ellenére sem fél bevallani, hogy mikor Páva Zsolt felkérte a Negyed vezetésére, egy kicsit meghökkent. Ez pedig a mai napig nem változott.

– Nagy felelősség ez, tartok tőle, de úgy érzem, rendelkezem a kellő vezetői tapasztalattal, és bízom magamban, valamint leendő munkatársaimban – mondta lapunknak.

A tánc még mindig az élete
A tánc még mindig az élete

A Harangozó-díjas táncművész lapunknak elmondta, hogy a megtisztelő felajánlás nagyon jókor jött, ugyanis a Pécsi Balettet mostanra már sikerült talpra állítania.

– Amikor átvettem a Pécsi Balett irányítását, az első öt évben szinte ketten a titkárnőmmel oldottunk meg mindent, a napi feladatoktól az együttes sorsát érintő harcokig.

Mostantól azonban jobban tud majd összpontosítani az évi másfél milliárdos költségvetésből gazdálkodó Zsolnay-negyedre. Ez azonban nem jelenti azt, hogy Vincze magára hagyná táncosait, akik az általa kialakított szellemiséghez rendkívüli módon kötődnek.

Vannak előre nem látható gondok
Vannak előre nem látható gondok

Kérdésünkre, hogy nem tűnik-e nagy falatnak a Pécsi Balett igazgatása mellett belevágni egy ekkora munkába, Vincze azt mondta, hogy számára szemlélet kérdése, hogy mi a nagy falat, hiszen őt inspirálják az új feladatok és kihívások. Ahogy mondta: egyik munka erősíti majd a másikat.

De mekkora feladat lesz a két neves intézményt egyszerre vinni? Erre a kérdésre Vincze higgadtan azt mondta, a lényeg csupán az, hogy a napirendjét kell jól beosztania.

– Arra kell majd koncentrálnom, hogy mindkét helyen kiszámíthatóan jelen tudjak lenni. A hozzáállásom ugyanaz marad, a bőrömből nem tudnék és nem is akarok kibújni. Szívügyem a kultúra és Pécs, én pedig tűzön-vízen át tudok harcolni azért, amit csinálok – mondta.

A családja kevesebbet látja majd
A családja kevesebbet látja majd

A kemény munka azonban a családi élet rovására mehet. Tudja ezt Vincze is, aki elmondta, hogy természetesen feleségével jól átbeszélték azt, hogy elvállalja ezt az új és nagy kihívást, és mindazt a vele járó gondot, utazást, szervezést és munkát, amire előre nem lehet felkészülni.

– Az biztos, hogy az első időszakban minden energiám le lesz kötve, a családom kevesebbet lát majd, de reggelente ugyanúgy én viszem a lányokat bölcsibe és oviba és mivel a család is nagy felelősség, tudnom kell majd nemet mondani a munkamániámnak – mondta.

Vannak már tervei
Vannak már tervei

A felkérés megborította az igazgató nyarát is. Tíz év után ugyanis ez lett volna az első olyan nyara, amikor a Pécsi Balettel nem dolgoznak, így érthetően nagy örömmel és reménnyel várta, hogy pár hetet a családjával lehessen.

– Ez picit más lett, de azért voltunk pár napot Ausztriában és a Balatonon a családdal.

Vincze életét a sok munka ellenére is átjárja a tánc, noha már 8 éve nem hivatalos táncművész. Azt a fegyelmezettséget, önkontrollt, állhatatosságot és kitartást – mondta –, ami az élsportolókra és persze a táncosokra is jellemző, nagyban tudja kamatoztatni igazgatóként.

– A tánc kapcsán a mozdulatokból élek, a testbeszédből sokkal jobban leveszem, hogy valaki milyen ember, és mit gondol, mielőtt még kimondaná azt szóban. Ezt az érzékemet tudom használni például egy igazgatói tárgyaláson is.