Balhé a civil pénzek miatt

Elkészült a civil pénzeket vizsgáló bizottság jelentése, amely a 2010-2014 évek közötti civil támogatások odaítélésének körülményeit, jogszerűségét vizsgálta. A bizottság szerint van mit átdolgozni, az érintett Kővári János, ÖPE-s képviselő szerint ostobaság az egész. 

hirdetés

A bizottság elsőként a Természeti és Emberi Erőforrás Fejlesztési Bizottság által megítélt támogatásokat tekintette át. A jelentés szerint a pályázatok és a kérelmek elbírálási gyakorlatának alapját a Civil Koncepció,  illetve a Civil Kuratórium működése képezte. A Kuratórium mint javaslattevő, véleményező szerv alapvetően meghatározta a Természeti és Emberi Erőforrás Fejlesztési Bizottság döntéseit.

Mindkettőnek ugyanaz a személy volt az elnöke, Kővári János, az ÖPE képviselőjének személyében. A jelentés szerint a kuratórium zárt üléseiről nem készültek sem szó szerinti, sem összefoglaló jegyzőkönyvek, csak feljegyzések, amelyeket az ügyrend szerint azonban nem hitelesítettek, azokat kizárólag a kuratórium elnöke írta alá.

“A javaslattevő elnök egyben a javaslat alapján a döntéseket meghozó bizottság elnöke is volt, így a hatáskörök elválasztása akár problémát is okozhatott a működés során. A civil bizottság szerint a 2010-2014 közötti időszakban jelentős pénzeszközökkel támogatott egyes civil szervezetek vezetői a 2014. évi önkormányzati választások során annak a politikai szervezetnek a javára fejtettek ki politikai és kampánytevékenységet, amely politikai szervezet vezetője egyben a Kuratórium egyetlen politikus tagja valamint a formális döntéseket is meghozó Természeti és Emberi Erőforrás Fejlesztési Bizottság elnöke is volt egyben”.

Csizmadia Péter, a bizottság elnöke szerint a civil szervezetekbe vetett közbizalom megőrzése kiemelt értéknek kell lennie, a jövőben a fenti, visszásnak tűnő és összeférhetetlenségi aggályokat is felvető hatásköri szabályozást érdemes lenne újragondolni. A fentiek alapján azt javasolják, hogy a jövőben a közgyűlés vegye figyelembe a bizottság fenti megállapításait a szabályozási környezet kialakítása, módosítása során.

– Mért kell ostobaságokat kell összehordani? Most jól érzik magukat? – reagált Kővári János a megállapításokra. – Senkit nem azért támogattunk, mert az ők az ÖPE jelöltjei voltak, szigorú elszámolás és szakmai programra kapták. Mindenki szégyellje magát, ez politikai huncutkodás. Én arra biztatok minden civilt, hogy pereljék be önöket.

A bizottság azonban ezzel még nem fejezte be a munkáját: hamarosan megkezdik a polgármesteri és a képviselői keretek felhasználásának vizsgálatát.