Quaestor: 100 milliárdra nem volt fedezet?

A Magyar Nemzeti Bank kedden reggel részlegesen felfüggesztette a Quaestor Értékpapír-kereskedelmi és Befektetési Zrt. működését, ezért Pécsett is hatalmas sor alakult a ki a cég helyi székháza előtt. Van, akinek a teljes megtakarítása ragadt bent. 

hirdetés

Frissítve (16:40): A Quaestor-kötvényesek nem kapnak kártalanítást

A kibocsátói kockázatra nem terjed ki a Befektető-védelmi Alap (Beva) biztosítása, vagyis a QUAESTOR Financial Hrurira Kft. csődjére tekintettel a Beva nem fizet kártérítést a társaság által kibocsátott kötvények tulajdonosainak – mondta Farkas Péter, a Beva ügyvezető igazgatója az MTI-nek kedden.

A szakember szerint a Beva az ügyfeleknek a Beva-tagoknál letétként kezelt pénzét és értékpapír-állományát biztosítja, és kizárólag akkor kell a befektetési szolgáltató helyett helytállnia, ha az nem képes a nyilvántartás szerinti darabszámú értékpapírral elszámolni. A letétek csak bűncselekménnyel, lopással, vagy sikkasztással tűnhetnek el. Ebben az esetben a Beva piaci áron fizet kártalanítást, maximum 20 ezer euróig, azaz nagyjából 6 millió forintos felső határig.

Arra az esetre azonban nem vonatkozik a Beva védelme, ha a kibocsátó nem képes visszafizetni az általa kibocsátott értékpapír – a QUAESTOR esetében vállalati kötvény – tőkéjét és kamatát.

Farkas Péter elmondta, hogy az öncsődöt jelentett QUAESTOR Financial Hrurira Kft. nem tagja a Befektető-védelmi Alapnak.

Megjegyezte, hogy a 10 millió forint jegyzett tőkéjű társaság 100 milliárd forintnál jóval nagyobb értékben adott el kötvényeket a cégcsoport finanszírozására.

Frissítve (14:55): Indul a kártalanítás DRB-seknek!

A Quaestor esetében még szó sincs erről, de a DRB bankcsoport károsult ügyfeleinek az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) megkezdte a kifizetéseket, első körben mintegy 73 ezer ügyfél számára fizet kártalanítást 103 milliárd forint értékben. Az OBA közleménye szerint a 64 ezer magánszemély közül 22 558 – 100 ezer forint alatti megtakarítással rendelkező – ügyfélnek keddtől kézbesíti a posta a kártalanítási összeget.

Ezzel egy időben 10 ezer jogi-, valamint a magánszemélyes betétes számára is megkezdődött az értesítések postázása. Az érintett 73 573 ügyfél 87 százaléka magánszemély, a betétek átlagos nagysága 707 ezer forint. A bankcsoport négy bankja közül a legnagyobb kifizetés az ÉRB Észak-magyarországi Regionális Banknál lesz, itt 24 ezer ügyfelet kártalanít az OBA összesen 40 milliárd forint értékben. A Dél-dunántúli Takarék Bank 19 ezer ügyfele 23 milliárd forintot kap. A DRB Dél-dunántúli Regionális Banknál 14 ezer ügyfelet kell kártalanítani 22 milliárd forint értékben. A BRB Buda Regionális Banknál 17 ezer ügyfélnek összesen 19 milliárd forintot fizet ki az OBA.

Frissítve (14:10): Felügyeleti biztost rendelt ki az MNB

Felügyeleti biztost rendelt ki a QUAESTOR Értékpapír Zrt.-hez a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kedden.  A jegybank honlapján közöltek szerint a felügyeleti biztos átvette a vállalkozás vezetésétől annak jogköreit. A kirendelés annak megszüntetéséig, de legfeljebb a folyamatban lévő ellenőrzési eljárást lezáró döntés meghozataláig tart. A társaság felügyeleti biztosa Szombati Zsigmond Zoltán, akit a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. jelölt ki. A befektetési vállalkozás új ügyfélmegbízásokat nem fogadhat el, de a felügyeleti biztos az ügyfelek érdekében zárhatja a nyitott pozíciókat. Az intézkedések hatálya alatt az ügyfelek értékpapírjai és pénzeszközei feletti rendelkezési jogosultság szünetel.

Frissítve (13:12): Cáfolják a Quaestort

A Magyar Nemzeti Bank alelnöke szerint a Quaestor az eredetileg 60 milliárd forintra tervezett kötvény kibocsátási programját akár 100 milliárd forinttal is túlléphette, erre azonban lehet, hogy nincs a brókercégnek fedezete.

Windisch László a parlament gazdasági bizottságának keddi ülését követően azt is elmondta: a kár összegéről korai még beszélni, nem tudni, hogy a cégnél az eszközök értéke fedezi-e ennek a kötvénykibocsátásnak az értéket.

A Quaestor korábban pánikra hivatkozott, nem pedig kötvénykibocsátásra. A 444.hu szerint hétfőn kezdtek előrehozott célvizsgálatot a Quaestornál. Az MNB a Buda-Cash-botrány után kezdett vizsgálatokat a pénzügyi szolgáltatóknál. Erre a vizsgálatra válaszul vagy amolyan megelőző csapásként jött ki tegnap este a Quaestor közleménye az öncsődről.

A sajtóban 150 milliárdos fedezetlen kibocsátás emlegetnek.

Korábban írtuk: 

Bár reggel fél kilenckor kellett volna kinyitnia a Quaestornak Pécsen, ez nem történt meg, csak félórával később. A székház előtt pedig addigra már komoly sor alakult ki, közel 100-an próbálnak bejutni a céghez.

– Már tegnap sem lehetett telefonon felvilágosítást kérni, ami igen csak furcsa volt, ezért be is jöttem délután – panaszolta lapunknak az egyik idősebb férfi, aki nyugdíjából tett félre, hogy befektessen.  – Ma reggelre viszont kiderült, hogy felfüggesztették a cég működését.

Az embereket egyesével engedik be a brókerházhoz, odabenn mindössze egy elszámolási papírt adnak az ügyfeleknek, hogy miként állnak a befektetéseik.

Lapunk munkatársának a helyszínen eltérő összegekről nyilatkoztak a sorban állók: van, akinek százezer, másoknak millióik vannak a cégnél különböző állampapírokban, kötvényekben.

Egy harminc év körüli fiatalasszony zokogott, mert nyugdíj előtt állnak a szülei, és minden, az életük során összegyűjtögetett forintjuk ott van a Quaestornál.

Egyelőre azonban senki nem tudja, hogy hozzájut-e pénzéhez vagy sem, többen ismét arról beszéltek, hogy miként lehetséges az, hogy az állami szervek nem vették észre időben, valami nincs rendben a cégnél.

A Quaestor egyébként a Buda-Cash Brókerházra mutogat közleményében, mert a cég szerint a Buda-Cash-botrány okozott pánikot, amit felerősített a Hungária Értékpapír Zrt. ügye is. A közleményben az áll, hogy pánik során az ügyfeleik olyan mennyiségű kötvényt kívántak értékesíteni, amely meghaladja a Quaestor Csoport likvid pénzügyi eszközeit. A kötvények forgalmazójánál, a Quaestor Értékpapír Zrt.-nél vezetett ügyfélszámlákon az ügyfelek egyéb pénz- és értékpapír vagyona, azaz részvények, állampapírok rendelkezésre állnak, de a kötvények visszafizetése jelenleg nem lehetséges.

A Buda-Cash-botrányban kilenc embert gyanúsítanak, a rendőrség csalás bűntette, illetve számvitel rendjének megsértése bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat büntetőeljárást. Ismeretes, botrány miatt felszámolják a siklósi központból elindult DRB Bankot is, a kártalanítást pedig az adófizetők pénzéből kénytelen megoldani az állam. A sajtóhírek 100 milliárd forint eltűnéséről szólnak.

A Hungária Értékpapír három vezetőjének előzetes letartóztatásáról a minap döntöttek, az ügy negyedik gyanúsítottja lakhelyelhagyási tilalom alá került. A gyanú velük szemben nagy értékű sikkasztás. A HVG szerint innen milliárdos nagyságrendű pénz hiányzik.