Baloldali jelöltek megválasztására buzdított a Jobbik elnöke

Mindössze 50 ember előtt beszélt a tavasszal kormányváltásra készülő Vona Gábor, a Jobbik elnöke arról Pécsett, a baloldali értelmiségi klubban, hogy a 2018-as választáson nem feltétlenül kell a jobbikos jelöltekre szavazni, ha van erősebb ellenzéki.  A pártelnök új kiegyezésről szólt, mert szerinte már nem fontos, hogy létezik baloldal és jobboldal. 

hirdetés

A Vasutas Művelődési Ház nagytermét márciusban a frissen megalakult Momentum Mozgalom is meg tudta tölteni annyira, hogy még a folyosón is álltak az emberek, ezúttal azonban a Jobbik pártelnökének fórumára a szervezőkkel, a helyi jobbikos politikusokkal és pártelnöki munkatársakkal együtt is alig ötvenen várták Vona Gábort, akivel a baloldali Horváth Csaba politológus beszélgetett.

A dupla csalódás

A felvezetőjében Vona Gábor arról beszélt, hogy a magyarok csalódtak a rendszerváltásban és az uniós csatlakozásban, mert a kormányzati kommunikáció ellenére Magyarország nem felfelé ívelő pályára került és egyik sem váltotta be a hozzáfűzött reményeket.

A német diplomás hol mosogat?

– Egy ország sikerének a mértékegységei nem a GDP, a különböző gazdasági mutatók, hanem az, hogy az ott élők a saját szülőföldjükön tudnak-e boldogulni, vagy sem, Magyarországról azonban menekülnek az emberek. Ma a Fidesz társadalompolitikájában nem a szorgalom, a tehetség, a kreativitás a fontos, hanem ezeknek pont az ellenkezője – vélekedett. A béruniós kezdeményezésük erre adandó válasz, mert nem zárkóztunk fel Nyugat-Európához, holott ez lett volna célja az Európai Unióhoz való csatlakozásnak.

– Nincs szabad munkaerő-vándorlás az EU-ban, hiszen csak kényszerűségből mennek a munkavállalók keletről nyugatra. Ha szabad lenne, akkor nálunk is nagyon sok diplomás német mosogatna – tette hozzá.

Más pártokban megvásárolt emberek vannak

A kormányváltás nagyon-nagyon nehéz feladat, a Fidesz nem fogja olcsón adni a bőrét – fogalmazott, mert szerinte a párt politikai maffia lett, élén a miniszterelnökkel.

– Ahhoz, hogy valaki a kormányt leváltsa, akarni kell – mondta. – Ez furcsán hangzik, de az ellenzéki pártok soraiban ott vannak a megvásárolt, irányba állított emberek, akik kifejezetten a kormányváltás ellen dolgoznak. Ám ez nem a Jobbik problémája, mert mi felvállaljuk a nyílt sisakos támadást – szögezte le.

A migráció nagyon fontos téma

Vona az illegális bevándorlás kapcsán azt mondta, hogy valóban meg kell védeni Magyarországot a migráció ellen és ez a Jobbik célja. A Fideszé viszont az, hogy a problémát fenntartsa, hogy hergelje a magyarokat, vad jövőképet fessen fel – ez a veszély ugyan valós, de a kormány ezzel manipulál.

Benne lehettünk volna a buliban

Vona szerint ha felhívná Orbán Viktort, és azt mondaná neki, hogy elfogad 20 százalékot a hallgatásáért, akkor erre a Fidesz igent mondana.

– Benne lehettünk volna a buliban, de nem tettük meg, mert ugyan vannak hibáink, de a korrupció egy vörös vonal, és ha azt átlépi az ember, akkor többé nem szabad – fogalmazott a pártelnök. – Nekem nem kell attól tartanom, hogy megzsarolnak – vélekedett.

Pizzát vinne Orbánnak, Gyurcsánynak

Vona szerint az emberek a névtelen közvéleménykutatásoktól félnek, a Fidesz meg a Jobbiktól. Elmesélt egy történetet arról, hogy állítólag azért nem kapott meg egy pizzát egy észak-magyarországi fórum után, mert az ottani pizzéria tulajdonosa attól félt, hogy kiderül: a Jobbik elnökének készült az ennivaló.

– Hát én nem akarok ilyen országban élni. Ha majd Gyöngyösre jön Orbán Viktor, vagy Gyurcsány Ferenc, akkor én személyesen viszem ki neki a dupla sajtos pizzát – mondta.

Szerinte egyébként a mostani kormány leépíti a demokráciát, a kétharmados többség óriási karakterbeli romlást idézett elő annál a Fidesznél, amelyik nemzeti burzsoáziát akar építeni. Az igazi probléma szerinte nem az, hogy Mészáros Lőrinc, Felcsút polgármestere meggazdagodott, hanem az, hogy Mészáros egy nulla – mondta.

Az új kiegyezés

– A Jobbik felelőssége az, hogy új kiegyezés legyen – közölte. – Nem azt mondom, hogy mindenki adja fel önmagát, de fogadjuk el a másik álláspontját, keressünk közös célokat. A jobb- és baloldali felosztásban nem hiszek – mondta.

Szavazzanak a jobbikosok akár szocikra vagy akár a DK-sokra!

A fórumon egyetlen felszólaló volt a közönség soraiból, ő azt feszegette, hogy össze kellene fognia a teljes ellenzéknek – az MSZP-vel -, hogy leváltsák a Fideszt. Vona azt mondta, hogy a pártok nem tudnak megegyezni, de erre nem is lesz szükség, mert a kormányváltó többség helyi szinten tudni fogja, hogy ki az erős jelölt.

A Jobbik pártelnöke a fórum végén gyakorlatilag arra biztatta az embereket, hogy nem feltétlenül kell a jobbikos jelöltre szavazniuk, hanem arra az ellenzékire – és itt természetesen a szocialista, vagy éppen DK-s jelöltek is szóba jönnek -, akik az adott körzetben a legerősebbek.

– Arra kérek mindenkit, ha eljön a választás napja, akkor nézze végig, hogy az egyéni jelöltek közül ki a legerősebb és arra adja a voksát. Engedjék meg nekem ezt az önzőséget, én azon fogok dolgozni, hogy ő mindenhol a jobbikos legyen az, de azért nézzék meg, hogy ki a legerősebb – mondta.

Vona ezzel a kijelentésével gyakorlatilag alátámasztotta a PécsMa.hu korábbi cikkében foglaltakat, az  olvasóinknak ugyanis feltűnt, hogy a két pécsi választókerület közül az egyikben induló (Baranya I-es vk-ben) jobbikos Fogarasi Gábor, míg a másikban (Baranya II-esben) induló MSZP-s Szakács László az, aki aktivizálta magát, míg a másik kettőben a jobbikos Gyimesi Gábor és a szocialista Tóth Bertalan alig kampányol Pécsen. A Political Capital elemzője, László Róbert szerint ilyen háttérmegállapodás akár működne is, hiszen a veszprémi és a tapolcai időközi választáson is ez történt.

Vona Gábor most ugyanerről beszélt, mondván ezek az időközi választások megmutatták: az emberek tudják, hogy ki az erős jelölt és pártoktól függetlenül arra voksolnak.

– Salgótarjánban az MSZP-s alpolgármesterre tömegével szavaztak a jobbikosok, mert azt érezték, hogy a jobbikos is jó jelölt, de az MSZP-s még jobb volt, így hát rá adták le a voksukat – fogalmazott.