Banki hitelek miatt kerültek utcára, mégis lett otthonuk

Nemrégiben nagy port kavart annak a pécsi nőnek az esete, akit önellátásra képtelen, felnőtt fiával együtt kilakoltattak a hatóságok banki hiteltartozások miatt. Most a pécsi önkormányzat segítségével újra otthonra találtak. Kedden írták alá a szerződést a 1,5 szobás önkormányzati lakásra, ami ezentúl otthont adhat nekik.

hirdetés

Máté Károlyné hosszú évekig küzdött a bankokkal, pár hete azonban megérkezett a rendőrökkel a végrehajtó is, mint azt a nő lapunknak elmondta, akik rögvest magukkal hoztak egy tévés stábot is, hogy élesben szemtanúi legyenek a „szenzációnak”, ahogy elviszik a nőt és fiát.

Hozzátette: 1996-ban született harmadik gyermeke, aki nyitott hátgerinccel jött a világra, később agyvérzést is kapott. Akkor pár hónapot adtak neki, most már huszonegy évesen érettségije is van és részmunkaidőben dolgozik egy megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató helyen.

– 2006-ban egy hónap különbséggel vettünk fel két hitelt: egy 3,75 milliósat és egy 2 milliósat a három gyermek nevelésére, kisebb otthoni felújításokra – meséli. – 2008-ban viszont elváltunk, az anyagi nehézségeink miatt később két nagyobbik gyermekem is a férjemmel tartott – mondta.

Az asszony 2013-ig fizette a kölcsönt, akkor a bank felmondta a szerződést. Azóta folyamatosan kereste a megoldást, mindhiába. Azért volt nagyon váratlan ez a mostani kilakoltatás, mert a végrehajtó minden értesítés nélkül lendült akcióba.

A kilakoltatás óta viszont sosem látott összefogás vette körül a pécsi nőt. Az egész baráti kör teljes mellszélességgel kiállt mellette, egyik barátnője befogadta őt. Olyan emberek segítettek neki a ház kipakolásában és a költözésben, akiket nem is ismert. Rengeteget köszönhet a Székesegyház Nagycsaládos Egyesületnek, akik folyamatosan támogatták.

– A fiam egyelőre nagyon nehezen tudja feldolgozni a helyzetet, kiborult, nehéz vele, ugyanakkor lassan itt az ideje talpra állni, kicsit megnyugodni, elfelejteni a helyzetet. Úgy érzem, erős vagyok, sikerül átvészelni ezt a nehéz időszakot – vélekedik.

Elmondta, az ismerősei keresték meg Csizi Péter parlamenti képviselőt, akinek a közbenjárására a pécsi önkormányzat jóvoltából egy másfél szobás lakást kaptak, így nem kell az utcán maradnia a banki hitelek miatt bajbajutott családnak.