Banki költségek: így spórolhat!

Minimum havi több száz, évente több ezer forintot bukott minden folyószámla-tulajdonos. A pénzintézetek kíméletlenül áthárították a rájuk kivetett tranzakciós adót, ezért érdemes elmorfondírozni a bankváltáson. A szakértők szerint a folyamatosan változó piacon nehéz a választás, de a neten elérhető kalkulátorok segítségével valamennyire lehet előre tervezni.

hirdetés

– Eddig teljesen ingyenes volt az “ingyenes pénzfelvétel” a saját fiókom automatájánál. Szeptembertől viszont hat ezreléket vonnak le a kártyámról minden egyes ilyen akciónál. Ugyanígy ingyen volt az internetes utalás, mostantól viszont ezresenként további három forintot csippent le a bank a pénzemből – meséli Fekete Roland, aki az egyik osztrák multinál vezeti a számláját.

Esete nem egyedi, mindenkit érint, aki bankszámlát vezet.

Felbolydult ugyanis a bankpiac azok után, hogy augusztustól tranzakciós illetéket vetett ki az állam a pénzintézetekre. Szakértői elemzések szerint a legolcsóbb bankszámlák havi költségei is negyven százalékkal emelkedtek így szeptembertől, így éves szinten legalább 4-6 ezer forintot bukik kivétel nélkül mindenki.

Mindenképpen hat forintot leszednek ezresenként…

Aki nem nézi át a bankok kondícióit ennél is többet veszíthet, hiszen a legolcsóbb és a legdrágább számlák között már ma is évi 17 ezer forintos a rés; ez a szám pedig akár tovább is nőhet a jövő év elejéig. Érdemes tehát váltani, szinte mindenkinek.

– Aki váltani szeretne, annak sem kell végigjárnia a pénzintézeteket. Érdemes olyan oldalakon megvizsgálni a lehetőségeket, mint a bankmonitor.hu vagy a bankvaltas.hu, de ugyanígy megfelel a célnak a pszaf.hu bankszámlaválasztó programja is – mondta Farkas Attila, pécsi pénzügy tanácsadó. Ezeken csak a pénzügyi szokásainkat kell megadnunk, majd látjuk, melyik bankszámla melyik szolgáltatása fekszik nekünk a legjobban. A bankmonitor.hu-n a számlacsomag részletes díjain kívül azt is nyomon lehet követni, hogy változnak-e a jövőben az adott számla kondíciói.

De nézzük a számokat! Három különböző életszínvonalon élő és a más-más banki szokásokat mutató ügyfél adataival is kikalkuláltuk, mennyi a különbség a havi banki költségek között.

Első körben egy olyan ügyfelet néztünk meg, aki havi 85 ezer forintot keres nettóban, havonta háromszor vesz le pénzt kártyájáról, összesen ötvenezer forintot, s ötször fizet is vele. Csoportos beszedési megbízást pedig nem ad, s netbankon sem utal. Neki 600-700 forintba kerül szeptembertől a bankolás.

Második fiktív alanyunknak már 160 ezer forint érkezik a számlájára, erről intézi a közüzemi díjakat csoportos beszedéssel, és havonta néhányszor még utal is a kártyáról, ötvenezret pedig készpénzben is felvesz róla. Ő a magasabb beérkező havi összeg miatt több kedvezményt is kap, s akár 500 forint alatt is megúszhatja a havi költségeket.

A harmadik esetben egy egészen jól kereső egyént választottunk, akinek 420 ezer forint érkezik minden egyes hónapban a számlájára. Sokszor vesz le készpénzt, sokat utal, több csoportos beszedési megbízása is van. Neki már 1000-1500 forintot kell áldoznia a számlacsomagja fenntartására.

[frame]

Eddig elengedték

A számlájukra komolyabb összegeket kapó ügyfelek augusztus végéig megúszták a tranzakciós illeték áthárítását, de ezt ma már az összes bank eltörölte. Általános gyakorlat, hogy több lépésben vezetik be díjváltozásaikat, s januárig háromszor is emelnek. Érdemes tehát előre kalkulálni a költségeket.

[/frame]