Kamarai díjak: behajtják

Március utolsó napján lejárt a kötelező kamarai regisztráció befizetésének a határideje. Azok, akik nem fizetik be a költségét, nem menekülnek, azt ugyanis később behajthatják.

hirdetés

A vállalkozásoknak idén is fizetniük kell a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamarának a kötelező ötezer forintot, hogy rendezzék a kamarai díjukat. Idén nagyjából ugyanannyi pénzt várnak, mint tavaly, 110-115 millió forintot.

Aki nem fizet, annak könnyen az adóhatósággal gyűlhet meg a baja, ugyanis az ötezer forintos hozzájárulást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal köztartozásként behajthatja.

– Baranyában szerencsére országos viszonylatban a legmagasabb az önkéntes befizetés aránya,  és már most jobb a befizetési arány a tavalyinál – mondta Síkfői Tamás, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara titkára. A nem fizetőket felszólítják még egyszer, majd leadják a listát a NAV-nak.

A beérkező pénzt egy külön alszámlán kezelik, s azokból a kamarának átadott állami feladatokat – például a statisztikai adatgyűjtéseket, elemzéseket – fedezik. De a kamara szerint ez a pénz erre nem elegendő, ezért azt máshonnan – pályázati pénzekből, szolgáltatási bevételekből, önkéntes tagi díjakból – egészítik ki. A pénzből többek között a törvényben meghatározott szolgáltatásokat is igyekeznek ellátni: gazdasági, pénzügyi, adózási, hitelhez jutási kérdésekben ingyenes tanácsokat adnak, segítenek felkutatni az üzleti partnereket, és pályázati segítséget, pályázatfigyelést végeznek. Emellett piacszervezési, szakképzési, innováció szervezési munkát is folytatnak.

Síkfői szerint ugyanakkor megyénként a vállalkozói létszám nagyon eltérő, nálunk, Baranyában alacsonynak mondható, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyeinek mindössze a negyven százaléka, viszont a feladat ugyanannyi. Nálunk tehát többe kerül az állami feladatok ellátása, mint máshol. Jelzésértékű, hogy amíg Pest megyében a kamarai díjakból származó bevétel meghaladja a 450 milliót, addig nálunk ennek negyede jön csak be.

Síkfői még elmondta, az is lényeges, hogy egyre több vállalkozás szűnik meg a megyében, így a térség még mindig nem érte el a 2008-as GDP-szintet.