Bárkiből művész válhatott Pécsett 

Hagyományteremtó szándékkal rendezték meg a Művész Pénteket a Pécsi Tudományegyetemen, ahol bárki betekintést nyerhetett a művészi élet kulisszái mögé, és ki is próbálhatta magát. A Művészeti Karon oktatók, hallgatók és érdeklődők is ecsetet ragadhattak, hogy kipróbálják, milyen alkotni. 

A Pécsi Tudományegyetemen nemcsak megismerni, hanem kipróbálni is lehetett a művészet sokszínűségét. A Művészeti Karon lehetőséget biztosítottak arra, hogy bárki belefoghasson egy csendélet megfestésébe vagy akár formába önthesse kreativitását.

Nagy volt az érdeklődés az első Művész Péntek iránt

– Általában a művészeket és munkájukat körbelengi valami misztikus dolog, most, hogy bepillantást nyerhetünk ezekbe a tevékenységekbe, szakavatott kollégák segítségével talán hozzájárul ahhoz, hogy másképp nézzünk egy alkotást egy kiállításon – hangsúlyozta Gábriel Róbert általános, tudományos és innovációs rektorhelyettes.

Bárki beülhetett festeni

A Pécsi Tudományegyetem kezdeményezése nyomán hagyományteremtő céllal rendezték meg a Művész Pénteket, ahol az egyetem dolgozói is festhetnek, szobrászkodhatnak, emellett betekintést nyerhetnek a PTE Művészeti Karának mindennapjaiba, az ott folyó alkotó tevékenységbe.

A fiatal művészek alkotásait meg is lehetett vásárolni

– Észre sem vesszük, hogy a művészeti alkotásban való részvétel mennyi stimuláló hatással bír az életünkben, a társadalmi kompetenciáinkban. Az pedig, hogy ennek most a Pécsi Tudományegyetemen bárki részesévé válhatott, hozzájárul ahhoz is, hogy hetekig arról beszéljenek a résztvevők – mondta Hoppál Péter, az Országgyűlés Kulturális Bizottságának alelnöke.

A Művész Pénteken a Művészeti Kar Képzőművészeti Intézetének igazgatója vezette körbe az érdeklődőket a kiállított festmények között. Nemes Csaba hangsúlyozta, sokat jelent az, ha valakihez közelebb tudunk hozni egy alkotást és magát az alkotót is, hiszen az érdeklődők ezután másképp tekinthetnek egy kiállításra.

A hallgatók munkáiból összeállított kiállításon a nézelődők vásárolhattak is, ezáltal támogatva a fiatal művészeket.