Bárkivel összefogna a baloldal jelöltje

Nem régóta akar polgármester lenni, hajlandó lenne akár a Jobbikkal is összefogni és csak lassanként törölné el a kis lakások esetében az ingatlanadót. Még Lázár Jánost is meghívná Pécsre Kovács Ágnes, a pécsi baloldal aspiránsa. Interjú!

hirdetés

Mióta vannak polgármesteri ambíciói?

Nem rég óta. Mióta úgy látom, hogy szükség van a város meggyógyítására.

Milyen politikai nézeteket vall?

Nem akarok a politika logikája szerint gondolkodni. Úgy vélem, teljesen mindegy, hogy kivel fog össze az ember, ha azzal a várost szolgálja.

Akár a Jobbikkal és a Fidesszel is?

Ha a város érdekét szolgáló kérdésekben akarnak tenni, akkor igen. Persze a demokratikus elvek szerint.

Akkor miért nem a Fidesszel vagy a DK-val indul?

Nézze, amennyiben változtatni kell a város helyzetén, akkor csak azokkal lehet, akik nem most vannak.

Igen, de visszadobhatják a labdát, hogy korábban a szocialisták vezették a várost és az országot, és lám, mi lett belőle.

Én a múlttal nem foglalkozom. Többnyire civilekkel fogtam össze.

De rögtön ott van listán az a Gulyás Emil is, aki hosszú ideig szocialista képviselő volt a megyei közgyűlésben.

Igen, de nem a városiban.

Mennyire tartja szerencsésnek, hogy miközben ön itt harcol a polgármesteri posztért, az MSZP-Együtt-DK egymással hadakozik országosan, és helyben a DK nem is tudott megegyezni az önkormányzati választásokon indulókról, sőt, önt is csak “szóban” támogatjá
k.

Támogatnak és ellenem nem indítanak jelöltet. Nyilván, ha a DK képviselői is bekerülnek, mindegy hányan, akkor is az a fontos nekem, hogy együtt tudjunk dolgozni.

kovács-ágnes3_net

Egy polgármesternek milyen jogosítványai, lehetőségei vannak, amelyekkel elő tudja segíteni azt, hogy például több munkahely legyen a városban? Netán jobb egészségügyi ellátás, színvonalasabb oktatás?

A polgármester abban tehet sokat, hogy vonzóvá tegye a várost a befektetők számára, ebbe beletartozik a város adópolitikája, az, hogy milyen szakképzett munkaerőt tud kínálni. Az oktatásügy nem tartozik a város keretei közé. Az egészségügy a szívem csücske, de az is elsősorban országos irányítás alatt van. Pécshez a járóbeteg-szakellátás és az alapellátás tartozik. Az egyetemmel szorosabb kapcsolat kellene annak érdekében, hogy az orvosok gyakorlati oktatása is megvalósuljon a rendelőintézetekben, így legyen a szakrendelőkben is orvosutánpótlás. A legfontosabb, hogy Kertvárosban is legyen szakrendelő, ennek kapcsán már korábban tárgyaltam befektetőkkel. Úgy kellene létrehozni, hogy önmagát is fenn tudja tartani, vagyis ingyenes mellett fizetős szolgáltatások is legyenek.

Jól értem, hogy magánbefektetőkkel építené fel?

Ez még kérdés, hiszen 2009-ben a terv már elkészült, az akkori befektetőket kellene megkeresni.

Vagyis privatizálná az egészségügyet?

Nem. Erről szó sincsen. EU-s pályázatokat is lehetne keresni és pécsi vállalkozásokat is be kellene vonni a projektbe.

Ön beszélt arról is, hogy 65 m2-es lakások alatt eltörölné az ingatlanadót. Ezt hogyan csinálná?

Úgy képzeljük el, hogy 65 négyzetméter felett kelljen csak négyzetméterenként fizetni. Rengeteg nyugdíjast is meglátogattunk, és kiderült, hogy egy 50 négyzetméteres panellakás után is kell fizetni. De az építményadó csökkentése a vállalkozások itt maradását és idecsábítását is szolgálja.

Tudja, hogy most mennyi folyik be ebből az adónemből a városi kasszába összesen?

Annak néztem utána, hogy mennyi esne ki Pécs kasszájából a kedvezményekkel: 400-500 millió forint. Ez Pécs költségvetésének 1 százaléka.

Honnan pótolná vissza ezt a pénzt?

Ennek megvannak a lehetőségei. Felül kellene vizsgálni azokat a tanácsadói szerződéseket, amik most vannak. Nem gondolom, hogy ennyi tanácsadóra van szükség. Persze esetenként kellene, de nem mindegy, hogy kik.

kovács ágnes4

Azt tudja, hogy pontosan mennyibe kerülnek ezek a tanácsadók?Hát, én ezt csak az újságokból tudom, de összességében több százmilliós kiadásról van szó (lényegesen kevesebb az összeg – a szerk.). Én az adott céloknak megfelelően választanék tanácsadót, ha erre szükség van.
 Pécs egyetemváros, megvan a szellemi tőke, minden szempontból.

A fiatalok viszont mind a versenyszférában akarnak dolgozni, százezreket akarnak keresni, miközben egy önkormányzatnál bértábla van, ahol a diplomás minimálbérrel lehet kezdeni. Így hogyan és mivel tudná a városházára csábítani a fiatal diplomásokat?

Nemcsak a városházára, hanem Pécsre is kellene őket csábítani és itt tartani őket. Önkormányzati lakásprogramot indítanék, 30-40 négyzetméteres lakásokat kaphatnának, valamint egyfajta ösztöndíjrendszert kialakítani. De nemcsak őket kellene itt tartani, hanem a vállalkozásokat is. Számukra meghatározott ideig csökkenteni lehetne az iparűzési adót azért cserébe, hogyha nem küldenek el embert, vagy felvesznek másokat.

Tudja, hogy most mennyi pénz folyik be iparűzési adóból évente?

Ennek összegét pontosan nem tudom, de azt tudom, hogy korábban 2,5 millió forintos adóalapig nem kellett fizetni, és Pécsett a legmagasabb arányban – két százalék – kérik ezt.

Korábban utalt arra is, hogy élményfürdőt építene Pécsen, ami önmagában is több milliárd, de az eddig elhangzott tervek – adócsökkentés, bérlakások építése, ösztöndíj-rendszer – további milliárdok. Honnan lesz ezekre pénz?

Élményfürdő nem csak az én programomban van. Nem azt mondtam, hogy holnaptól történne ez meg, hanem évek alatt.

Mégis ezt a folyamatot hogyan képzeljük el? Mondjuk, nyer októberben és akkor megvalósítja programját, lesz adócsökkentés, ösztöndíjprogram, vagyis már jövőre hiányozni fog ez a pénz. Lehet, hogy ennek később lesz valamilyen hatása ennek, addig viszont mi lesz a városi büdzsével?Nem egyik napról a másikra kell ezeket a döntéseket meghozni. Nem egy nap alatt töröljük el a 65 négyzetméter alatti lakások esetében az építményadót, hanem fokozatosan. Meg kell vizsgálni ezt, hogyan tudnánk ezt megtenni és azt is, hogy az adócsökkentések miképpen szolgálják a munkahelyteremtést. De emellett fontos, hogy külső vállalkozások Pécsre csábításához az is kell, hogy legyen megfelelő humánerőforrás, ez most hiányzik. Ütőképes akciócsoportot is szeretnék, akiknek tagjai utánamennek azoknak a vállalkozásoknak is, amelyek elmentek Pécsről.

kovács-ágnes2_net

Tegyük fel, én vagyok Lázár János. Hogyan kérne meg, hogy adjak pénzt?


Nézze, én arra is hajlandó vagyok, hogy elhívjam Pécsre. Jöjjön el, nézze meg, tájékozódjon, hogy mi a probléma és mire kérjük a támogatást.

Beszéltünk a pénzügyi forrásokról, ön melyik területnek adna több pénzt Pécsett? Hova csoportosítana át pénzeket a költségvetésből?

Nyilván nekem azt először meg kell vizsgálni, hogy jelenleg a költségvetés hogyan áll. Erre csak ezután tudok válaszolni.

Nem tart attól, hogy a kormány elzárná a pénzcsapokat Pécsett, ha Ön lenne a polgármester?

Nem. Erre fel kell készülni. Van arra példa, mint Szegeden, ahol ellenzékben hoztak létre fejlődő várost, Pécset viszont ugyanaz a színű kormány volt, mégsem úgy fejlődött a város, ahogy kellene. Ha az uniós pályázatok tisztességesen meg vannak írva, akkor a pénzeket le lehet hívni.

Mit tart Pécs legnagyobb értékének, mit szeret a városban?


Nehéz ezt meghatározni, mert imádom Pécset, még a nagyszüleim is itt születtek. Inkább közelítsük meg azt, hogy mi az, ami nekem hiányzik. Visszagondolok arra, hogy milyen pezsgő élet volt, ezt nem látom. Úgy érzem, az emberek be vannak zárkózva.

Ez nagyon szubjektív álláspont.

Nem, mert a programom készítése során is ezt mondták az emberek, akik most kiábrándultak. Ezért is ez a szlogenem, hogy Ébredj Pécs!

Erről eszembe jutott az ön jeges videója. Ismerjük Falus Ferenc baloldali polgármesterjelölt akcióját, amely enyhén szólva is kudarc volt. Nem tartott attól, hogy az ön jeges videója is ilyen sorsra jut?Nem. Én eltökélt vagyok, hiszen arra akartam felhívni a figyelmet, hogy figyeljünk oda a rákos megbetegedésekre, ezért a pécsi Tölösi Péter Alapítvány támogatására szólítottam fel. Ez volt a célom.

Egy tízes skálán ön mennyi esélyt adna magának a választáson?

Nyilván tízet!