Figyelem, Pécs! Irány a Balaton, csússzunk át!

Keszthely, 2017. január 15. Korcsolyázók a Balaton jegén a keszthelyi városi strandon 2017. január 15-én. A nagy érdeklõdés miatt ettõl a naptól újból lehet korcsolyázni a Balatonon, bár a hét végi havazás rontott a jég minõségén. MTI Fotó: Varga György

Ha egy valami jó, az idegesítően hosszúra nyúló hidegrekordban, az az, hogy a Balaton jege hosszú évek óta először téli sportolásra alkalmas. Sorra nyílnak a jégpályák, jönnek a jégvitorlázók, szombaton pedig Balaton átcsúszást szerveznek a helyiek, amire sok pécsi fel is autózik.

hirdetés

Nem csak körbetekerni, vagy átúszni lehet a Balatont, most olyan lehetőség nyílik, amire valószínűleg nem kerül még sor hosszú évekig: átcsúszhatjuk a Balatont!

Balassa Balázs, a Balatoni Szövetség elnöke szerint a hetek óta tartó fagyos időjárásnak köszönhetően “igazi téli szezon” van a Balatonnál. Turisztikai attrakcióvá vált az üdülőrégió nemcsak a korcsolyázók vagy a jégvitorlázók számára, hanem a befagyott tó és a téli Balaton látványa miatt is, de több helyen jégversenyeket és egyéb programokat is szerveznek. Ennek is köszönhető, hogy a nagyobb városok után már a kisebb települések is sorra nyitják kijelölt jégpályáikat, programokat is biztosítva a hétvégére.

Balatonfüred, 2017. január 15. Egy jégvitorlás a Balatonfüreden megrendezett Henri Lloyd jégvitorlás találkozón 2017. január 15-én. MTI Fotó: Bodnár Boglárka
Jégvitorlás Balatonfüreden

Jégpályákat eddig Keszthelyen, Balatonfüreden, Tihanyban, Fonyódon és Siófokon jelöltek ki, ahol minimum 30 centiméter a jégvastagság. Múlt hétvégén már több ezren korcsolyáztak, szánkóztak, fakutyáztak. Egy fővárosi, képzett hegymászó vezette csapat, néhány napja közel 15 kilométeres magán-expedíciót szervezett a Balaton keleti öblének jegén, a parttól közel 6 kilométerre éjszakázva, de egy három fős csapat Siófoktól Alsóörsig 3,5 óra alatt csúszott át a Balatonon.

Csatlakozz te is, a biztonság garantált!

Bár a magánexpedíció igazán csak profiknak ajánlott, most hétvégén amatőr kalandvágyók is részt vehetnek egy eseményen. Szombaton ugyanis “Balaton Átcsúszást” szervez Kardos Gábor ötletgazda, aki a Vízimentők Magyarországi Szakszolgának segítségével biztosítja a Balatonon átkelők biztosítását. A tervezett második balatoni komp útvonalán, vagyis Fonyód, Badacsony vonalában szervezett túra, január 28-án, délelőtt 11:00-kor indul.

Keszthely, 2017. január 15. Egy korcsolyázó férfi szánkón tolja családját a Balaton jegén a keszthelyi városi strandon 2017. január 15-én. A nagy érdeklõdés miatt ettõl a naptól újból lehet korcsolyázni a Balatonon, bár a hét végi havazás rontott a jég minõségén. MTI Fotó: Varga György

Az 5,2 kilométeres túra Fonyódról és Badacsonyból egyszerre, két irányban indul el, egy előre bejárt útvonalon. Erről letérni nem lehet, a lehetséges meleg áramlatok miatt. A szervezők felhívják a figyelmet, hogy az érdeklődők úgy készüljenek, hogy utána a túlpartról kell hazajutniuk, vagy félúton vissza kell fordulniuk. A két város indulási pontjain forralt bor, és jégkarnevál is várja az érdeklődőket, sok jelentkező esetén pedig egy jelképes élőláncot terveznek kialakítani a két part között.

Mitt hozz magaddal?

  • Korcsolyát és bakancsot
  • Jégvitorlázóknak ajánlott a neoprén aláöltözet, önmentéshez jégszög, illetve mentőmellény
  • Hosszú, vastag kötelet
  • Tájolót
  • Mobiltelefont, ha lehet vízmentes tokban
  • Élelmet és meleg italt

Az eseményt itt találjuk!