Bayer Zsolt Pécsen: A migrációt „valakik elindították”

Pécsre látogatott Bayer Zsolt, a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett író, a Magyar Hírlap főmunkatársa szeptember 24-én, hogy egy előadás keretében kifejtse véleményét az október 2-ai népszavazás fontosságáról. A publicista beszédét az esemény elejétől fogva tüntetők zavarták, nem kis problémát okozva ezzel. 

hirdetés

Bayer Zsolt író, a Magyar Hírlap főpublicistája Pécsett tartott előadást az október 2-ai népszavazás fontosságáról. A Zsolnay-negyed E78-as terme előtt már a rendezvény előtt gyülekeztek többek között a Liberálisok pártjával szimpatizáló tüntetők, akik a nagy dobolás és Örömóda-éneklés közepette is tudtak olyan szövegeket kántálni, mint például, hogy “nem hagyjuk”, és hogy “éljen a kultúra”. Tükröket is hoztak a tüntetők, amiket a feltartva azt kiabálták, hogy „nézzél bele!”.

Tüntetők az E78 előtt
Tüntetők az E78 előtt

Az újságírót Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár konferálta fel, azonban ekkor egy 5-6 fős csoport –akik már a beszéd előtt csendben meghúzódtak a nézőtéren – hangos tapsolással zavarta meg az eseményt. Hoppál Péter megkérte őket, hogy tapsoljanak akkor is, ha úgy gondolják, hogy nemzeti értékeink megvédése nem fontos, de feltehetően nem értették a dolgot, mert tovább tapsoltak. Hoppál ezután felhívta őket a színpadra, hogy építő diskurzust kezdeményezzen a tüntetőkkel, de azok nem mentek fel. Ezután a szervezők a tüntetőket a bejárat közelébe terelték, majd pedig kikísérték őket a teremből az előtérbe, ahova Hoppál Péter is velük ment. A termet ugyan bezárták, hogy Bayer elkezdhesse előadását, de az egy órás beszéd alatt a tüntetők végig dörömböltek az ajtón.

Dobolás, kántálás - ez fogadta az előadásra érkezőket
Dobolás, kántálás – ez fogadta az előadásra érkezőket

Az újságíró végül azért csak bele tudott kezdeni okfejtésébe, de előtte még a tüntetőkre utalva elmondta, hogy a nagyapja az ilyen emberekre mindig azt mondta, hogy „Hülyének lenni a legkönnyebb”. A migránsválság problémáját ezután egy tágabb – az ENSZ népesedési változásokat előre vetítő felmérésére alapozott – perspektívába helyezve Bayer hangsúlyozta, hogy a Föld népessége a következő fél évszázad során meg fog duplázódni és elérheti a 15 milliárdot.

Afrika lakossága megnégyszereződik, és Ázsia lakossága megkétszereződik majd – folytatta –, míg Európa őslakossága ezzel párhuzamosan jelentősen csökkenni fog, egészen addig, míg az európai civilizáció a fajfenntartás és önfenntartás ösztönének múlásával teljesen el is tűnhet. Ez pedig azt jelenti, hogy az

Európában felszabaduló területeket a túlnépesedett kontinensek milliónyi migránsai el fogják foglalni – mondta.

"Európa egy nyálcsorgató debil!"
“Európa egy nyálcsorgató debil!”

-Iszonyatos az a veszély, ami ránk leselkedik. Brüsszel azt hazudja, hogy a migránsáradttal érkező emberek megmenthetik Európa munkaerőpiacát és nyugdíjrendszerét az összeomlástól, noha közben sok európai ország a saját a polgárainak sem tud munkát adni – emelte ki. Ehhez kapcsolódóan hangsúlyozta, hogy Németországban 1 millió migránsból csupán 52 migránst tudtak eddig foglalkoztatni. Azonban – folytatta – mára Németországban és Ausztriában is (ahol már határkerítést is építettek) megváltozott a közhangulat, már nem várják a migránsokat tárt karokkal.

Elmondta, hogy a migrációt „valakik elindították”, mert nem életszerű az, hosszú évek háborús megpróbáltatásai után hirtelen több országból is egyszerre indultak meg tavaly, és az sem, hogy a migránsok nem a közelükben lévő gazdag és muzulmán olajállamokban akarnak letelepedni, hanem Európában. Az is kérdéses, hogy honnan van pénzük ekkora út megtételére – folytatta –, hiszen évtizedek polgárháborúja által sújtott hazájukban semmi nem maradt, amit pénzzé tehetnének.

"Mi maradtunk Európa"
“Mi maradtunk Európa”

Európa pedig ezekre a kérdésekre, és a válságra nem adott még normális választ – mondta, majd hozzátette, hogy „Európa úgy viselkedik, mint egy nyálcsorgató debil”. Az Európai Tanács Brüsszelben már elkészített a javaslatot arra nézve, hogy folyamatosan, újra és újra el kell osztani a migránsokat, tehát nincs szó felső határról, aki pedig az ellenkezőjét állítja, az hazudik – figyelmeztetett Bayer.

– Ma Európa mi vagyunk, mi maradtunk! Nincs nagyobb felelősségünk annál, mint hogy megvédjük! Ez elől a feladat elől nem ugorhat el senki! Amíg Európa lassan, de jó irányban változik, addig nekünk kell állni a sarat! Brüsszel retteg attól, hogy Magyarország a népszavazással példát fog mutatni az európai nemzeteknek, de a környező országok már tudják, hogy ez a jó irány – mondta az újságíró.