Be kell raktározni izzókból

Tízszer, de akár hússzor többe is kerülhet ma az, ha ki kell cserélni egy lámpában az izzót mint korábban. Ezért többen tucatjával vásárolják őket. 

Bár szeptember elsejétől megszűnt a hagyományos izzók gyártása, év végéig még biztosan marad belőlük a polcokon. Helyettük halogén és energiatakarékos világítótesteket árulnak.

– A vásárlásnál ugyan megterheli a pénztárcát, de a kiadás hetek múlva megtérülhet – mondta Tuliné Tóth Piroska. A belvárosi lámpabolt vezetője szerint a legtöbb vevőnek nagy kiadást jelent az új, halogén izzó megvétele, ugyanakkor hosszú távon fele annyi lehet a villanyszámla.

– Lehet, hogy nagyon takarékosak, de hogy az átlagember ezt nem tudja az egész házban kifizetni, az is tuti – mondja Szigeti Edit, aki nappalijába keres lámpát.

A hagyományos izzók 60-70 forintba kerülnek, míg halogén társaikért legalább három-négyszáz forintot kérnek, de nem ritka az 1500-1600 forintos égő sem.

A régi izzókat egy uniós szabályozás miatt kellett kiiktatni a piacról. Így ugyanis csökkenteni lehetne a széndioxid kibocsátást, évente mintegy 15 millió tonnával, ráadásul  5-10 milliárd eurót is meg lehet spórolni – ennyivel fogyasztanak kevesebbett az új izzók.

Hirdetés