Befedik a Kossuth teret

Vizsgálják, mi okozhatta a pécsi Kossuth tér köveinek elmozdulását. Mindeközben falapokkal teszik járhatóvá a felszínt.

hirdetés

A teret még a kulturális fővárosi program keretében építették át, miután alatta mélygarázst ástak ki. A felszínt a Bayer-Center Kft. alakította ki több százmillió forintos beruházás során.

A cél az volt, hogy városi rendezvényeknek otthont adó tér legyen, jelenleg is vásárt tartanak ott. A burkolatot képző négy centiméteres gránitlapok azonban hétfőn elkezdtek mozogni.

Befedik a teret!

Merza Péter, a Pécsi Városfejlesztési Zrt. vezérigazgatója szerint tavaly télen nem volt probléma a térrel, ezért most vizsgálják, mi okozhatta a gondot. Amennyiben bebizonyosodik, hogy kivitelezési hibáról van szó, akkor azt a Bayer-Centernek kell megjavítania. A kövek ugyanakkor nem sérültek meg – mondta.

A szakemberek szerint egyébként az történhetett, hogy a vízelvezető rendszer eltömődött, egyelőre azonban nem tudják, mitől nem tudott elfolyni a csapadék.

A kövek alatti kavicságyban a víz megfagyott, a téren használt speciális síkosság-mentesítő szer leszivárgott a kövek közötti réseken, ahol felolvasztotta a fagyást, így a kövek imbolyogni kezdtek.

Az üzemeltető Biokom PR-menedzsere, Lóczi Szidónia elmondta, a társaság nem kívánja lezárni a területet, ezért most biztonságossá teszik, nagyméretű préselt falapokat helyeznek el a téren.

A teljes javítást várhatóan a melegebb idő beálltával, tavasszal tudják elvégezni.